Foto: Södermäklarna

Etta med fri andrahandsuthyrning gick för topp-pris

Uppdaterad
Publicerad

En bostadsrättsförening på Södermalm tillämpar fri andrahandsuthyrning för medlemmarna, vilket är ytterst ovanligt. Det här har gjort att priserna på bostadsrätterna trissas upp rejält. Kritiker varnar samtidigt för att stor andrahandsuthyrning kan leda till otrygghet bland de boende.

En lägenhet på 29 kvadratmeter har nyligen sålts i föreningen till det hisnande priset av 3.400.000 kronor. Kvadratmeterpriset hamnade på 117.000 kronor.

Beslutade om fri uthyrning 2013

Mäklarens främsta säljargument är att den nya ägaren kan hyra ut sin lägenhet i andra hand när som helst, och tjäna stora pengar via till exempel Airbnb.

– Rent stadgeenligt har vi ingen begränsning för det. Det är vilken tidsperiod som man själv vill som funkar, säger Karolina Renhed, ordförande för Bostadsrättsföreningen Svejk.

Bostadsrättsföreningen, som ligger i hjärtat av Södermalm, beslutade redan 2013 att införa fri andrahandsuthyrning för de som äger bostadsrätt. Bara ett fåtal bostadsrättsföreningar i Sverige har liknande stadgar.

Kan ställa till problem

Ulrika Blomqvist, vd på organisationen Bostadsrätterna, säger att föreningens beslut kan ställa till med flera problem.

– Man kanske inte längre får personer som köper en bostadsrätt för att bo där. Det kan då bli svårt att få ihop en styrelse och att hantera verksamheten i föreningen. Man kan också uppleva en otrygghet när det springer omkring människor som man inte vet vilka de är i huset, att man inte längre känner sig trygg i sin bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer