• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Regnbågsfärgade ballonger under Prideparaden 2017 som tågar genom Stockholm. Foto: Erik Simander/TT

Europride är tillbaka i Stockholm

Publicerad

Pride firas för tjugonde året i rad i Stockholm. I år anordnar Stockholm tillsammans med Göteborg dessutom Europride vilket innebär att fler besökare från andra europeiska länder väntas delta. En fråga som kan få mycket uppmärksamhet i år är identitetspolitik och det nya lagförslaget om könstillhörighet.

I dag startar Europride i Stockholm med flera event runt om i stan. Det är 20 år sedan Europride var i Stockholm första gången. Det var 1998 och den stora frågan som alla talade om var samkönade äktenskap. Mycket har hänt sedan dess men kampen för allas lika rättigheter kvarstår. I år är mycket fokus på identitetspolitik.

– I år är den största frågan för oss en ny könstillhörighetslag, utan tvekan. Det handlar om att jag ska kunna välja hur jag identifierar mig och bli erkänd i lagen i enlighet med det, säger Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL.

Ett nytt lagförslag finns och riksdagen kommer att rösta i höst.

Förändrade attityder

Det var 20 000 personer som deltog i Europride 1998, i år beräknas 60 000 besökare från hela Europa. Men förutom att festivalen vuxit har även attityder i samhället förändrats.

– Väldigt mycket har utvecklats generellt. I dag är HBTQ-personer en självklar del av samhället. När Europride anordnades 1998 fanns en större känsla av motstånd, säger Sandra Ehne.

Men även inom själva HBTQ-communityt har attityder förändrats och det finns större tolerans för olikheter i dag än 1998 enligt Sandra Ehne.

– Det finns precis lika mycket normer inom communityt som utanför, vi har fortfarande jättemycket kvar att göra. 1998 vad det inte självklart att transrörelsen skulle vara en del av HBTQ-rörelsen och det är den ju verkligen nu, säger Sandra Ehne.

Festival i två städer

I Stockholm öppnar Pride House på måndag, där kommer det hållas flera seminarier och workshops under veckan. Pride Park öppnar på onsdag och Prideparaden går lördag den 4 augusti.

Festivalen kommer även till Göteborg och där pågår den 14-19 augusti.

Vad är Europride?

Visa

EuroPride är ett årligt återkommande arrangemang, där en Pridefestival i Europa får rätten att använda titeln EuroPride. EuroPride är ett internationellt arrangemang som lockar besökare från hela Europa.

Källa: westpride.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer