Eva Edberg placerades i familjehem som fyraåring – hör hennes berättelse. Foto: SVT/Frida Claesson

Eva växte upp i ett familjehem: ”Jag hade ofta ont i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Eva Edberg växte upp i ett familjehem från fyra års ålder. Och trots att livet i familjehem på många sett var bra, skapade bristen på stöd från socialtjänsten mycket stress och ångest.

– Det skapade hela tiden en oro i kroppen, att inte veta var jag skulle få sova, säger Eva Edberg.

Det var först i vuxen ålder som Eva Edberg förstod att hon var deprimerad och att mycket berodde på hennes uppväxt. Nu i efterhand kan hon blicka tillbaka och känna att varken hon eller familjehemmet hon bodde i fick det stöd de behövde – från socialtjänsten.

– De kom hem till oss ungefär en gång per år, säger Eva Edberg.

Främst var det bristen på kommunikation och ovissheten som hon tyckte var jobbig. Att inte ha en fast punkt gjorde att hon mådde dåligt, både fysiskt och psykisgt.

Nätverk av familjehem

Camilla Ydeklev arbetar med att rekrytera familjehem åt Stockholms stad. Hon medger att socialtjänsten, än idag, skulle behöva öka stödet till familjehemmet. Därför har Stockholms stad inlett ett nytt projekt – mentorfamiljer.

– Vi har påbörjat ett projekt där vi tittar på hur vi kan få erfarna familjehem att stötta nyare familjehem. Det handlar om att bygga upp ett nätverk, säger Camilla Ydeklev.

Så fungerar Mentorsfamiljerna

Projektet ska vara ett stöd till stadsdelarna, vilket stärker barnets trygghet i familjen. Under 2020 ska två mentorfamiljer rekryteras. Mentorfamiljernas uppgift blir att stärka, stötta och vara en avlastning för de befintliga familjehemmen. Varje mentorfamilj kommer att stötta ca 8-10 familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.