Fredrik Gårdare, expert inom gängbrottslighet.

Expert: Gängmiljön har förändrats

Uppdaterad
Publicerad

Vi måste leva med den gängrelaterade brottsligheten, säger polisens egen expert som jobbat inom fältet i 20 år. Han ser nya tendenser bland dagens kriminella gäng.

Skotten i Tensta i söndags mot fyra unga män var ingen enskild händelse. Den senaste tiden har vi sett mord i Örby, mord i Östberga och skottlossning i Bredäng.

Men gängbrottsligheten är ingen ny företeelse – däremot har den ändrat karaktär. Fredrik Gårdare har arbetat med gängbrottlighet i 20 år.

Skottlossning i Tensta

– Vi ser en förändrad gängmiljö från att ha kriminella MC-gäng med västar och märken, men nu har vi betydligt fler grupper som skapar sig ett varumärke, säger Fredrik Gårdare till ABC.

Kartlägger gängmedlemmar

Fredrik Gårdare har bland annat lett ett treårigt EU-projekt för att kartlägga gängen och den typiske gängmedlemmen.

– En gängmedlem är i genomsnitt en 20-åring som saknar utbildning och arbete. Personen känner äldre livstidskriminella, ofta är det en lillebror som går i storebroderns fotspår.

ABC: Vad är det de här gängen slåss om?

– Vem som ska vara kung i baren, och vem som möjligtvis sitter på fel stol i den här baren. Det finns så många olika intressen. Både från hela gäng och från individer i gänget som vill stärka sin egen position.

Gängen är här för att stanna

Enligt Fredrik Gårdare finns det en grupp man särskilt ska jobba med för att om möjligt råda bot på problemet, även om han tror att gängen är här för att stanna.

– Även om vi gör insatser med polisen för att få stopp på de kriminella så måste samhället förebygga så att ännu fler unga inte kommer in på den banan. Vi ser hela tiden unga människor som inte klarar av skolan och hamnar fel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Tensta

Mer i ämnet