Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Allting kommer bara närmare, säger Helge Köhler som bor i närområdet. Foto: SVT

Explosion och brand i bostadshus i Tyresö

Uppdaterad
Publicerad

Ett flerbostadshus i Tyresö sydost om Stockholm fattade under natten eld efter en explosion.

– Vi har en idé om vad som har hänt eftersom vi har haft händelser av liknande karaktär, säger Ola Östling vid polisen.

Ingen person skadades, och polis har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– Vi fick in ett flertal samtal vid 03-tiden om en detonation i Öringe och som tur är hade vi en polisbil som var i ganska nära anslutning som vid framkomsten kunde konstatera ett rejält brandförlopp i bostadshuset, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Boende behövde inte evakueras

Tack vare att polisbilen var snabbt på plats och kunde larma räddningstjänsten släcktes branden på fasaden och loftgångarna snabbt och de boende har inte behövt evakueras.

– Det här rör sig om ett två- eller trevåningshus med loftgångar och enligt flera samstämda vittnen har branden inletts med en explosion så vi bedömer att man sannolikt har initierat branden med en explosiv laddning, säger Ola Österling.

När SVT kommer till området säger en kvinna som bor i närheten:

– Det har varit så lugnt här hittills men nu börjar man ju bli orolig.

En annan kvinna berättar att bostadsrättsföreningen för ett tag sedan informerade de boende om en liknande händelse som inträffat i området.

Vittnesförhör under morgonen

Platsen är avspärrad och polisen har omfattande resurser på plats, bland annat kriminaltekniker och specialsökhundar.

– Vi har säkrat spår och teknisk bevisning och har en idé om vad som har hänt eftersom vi har haft händelser av liknande karaktär i samma område under 2024, säger Ola Österling.

Under natten och tidiga morgonen hölls flera vittnesförhör och filmer från övervakningskameror har hämtats in som ska analyseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.