Det nationella bombskyddet var på plats för att undersöka vad som har exploderat. Foto: Pontus Altin

Explosion i trappuppgång i Bromma

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade vid tretiden i natt i en trappuppgång i Abrahamsberg i västra Stockholm. Ingen människa skadades.

– Det small rejält och skakade i fönstren. Så klart man blir rädd när det här sker bara några hundra meter från bostaden, säger

SVT-medarbetaren Linus Valberg till SVT Stockholm.

Explosionen gjorde att fönster blåstes ut och att lägenhetsdörrar skadades.

– Ingen person är gripen och de sista teknikerna är på väg att lämna platsen, säger Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen till SVT Stockholm vid 09.45.

Larmet kom in vid 03.09. Ingen människa skadades av explosionen – däremot blev det stora materiella skador, enligt polisen.

– Det är rimligt att anta att det är någon form av sprängladdning, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid polisen.

Allmänfarlig ödeläggelse

Polisen har spärrat av trappuppgången och bett de boende att stanna i sina lägenheter. Nationella bombskyddet har arbetat hela natten, men vid 10-tiden på förmiddagen är det bara ett fåtal tekniker kvar.

– Vi har inlett förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid polisen.

”Följer upp iakttagelser”

Enligt uppgifter till Aftonbladet jagar polisen ”en eller flera” gärningsmän efter explosionen. Men polisen vill inte kommentera om de har någon misstänkt för dådet.

– Vi följer upp en del iakttagelser som vi har fått initialt. Jag vill inte gå in i detalj på vad vi har för vittnesiakttagelser men ingen person är gripen.

”Vill man lämna information får man gärna ta kontakt”

Vid 19-tiden på lördagskvällen uppgav Anna Westberg vid Stockholmspolisen att trygghetsskapande åtgärder pågår i kommunen.

– Vi genomför trygghetsskapande åtgärder och de kommer att fortsätta under helgen. Där finns poliser och representanter för kommunen, i syfte att samla in information om det som har hänt och för att verka trygghetsskapande. Vill man prata eller lämna information får man gärna ta kontakt, säger Anna Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.