Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Explosion vid flerbostadshus i Solna – 50-tal fönster förstörda

Uppdaterad
Publicerad

Sent på torsdagskvällen inträffade en kraftig explosion vid ett flerbostadshus i Huvudsta norr om Stockholm. Ett femtiotal fönster har förstörts i samband med explosionen, liksom sju-åtta lägenhetsdörrar och hela portuppgången. Boende i fastigheten har evakuerats på grund av oro för rasrisk i byggnaden. Polisen utreder händelsen som misstänkt grov allmänfarlig ödeläggelse.

De första larmen om en kraftig smäll norr om Stockholm kom klockan 22.46 på torsdagskvällen. En stund senare kunde polisen bekräfta att en explosion inträffat vid ett flerbostadshus i stadsdelen Huvudsta i Solna. Smällen hördes över stora delar av norra Stockholm och SOS Alarm tog emot ett 50-tal larmsamtal. Även i sociala medier ställde sig många frågande till vad som inträffat.

– Personer som har ringt in från området har varit väldigt omskakade, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Boende evakueras

Explosionen inträffade i anslutning till ett trapphus i fastigheten. Smällen orsakade omfattande skador på huset och enligt en restvärdesledare på platsen har ett femtiotal fönster förstörts, liksom sju-åtta lägenhetsdörrar och hela trapphuset. Boende i den aktuella trappuppgången har evakuerats efter misstanke om rasrisk.

– Vi har haft en explosion och då evakuerar man för säkerhets skull. Jag har inga uppgifter om att det skulle finnas en vidare explosionsrisk, säger Niklas Nordvall, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Solna stad har aktiverat sitt krisstöd och ska ordna tillfälligt boende åt de 28 personer som hittills har evakuerats. På fredagsmorgonen hade inga av de evakuerade kunnat återgå till sina bostäder.

Hur allvarliga skadorna är enligt polisen i inte klarlagt men eftersom personal undersöker platsen bedöms inte rasrisken som överhängade.

– Vi är på plats och arbetar och vi hade inte skickat in personal i så fall så, det tror jag att man kunnat bedöma under natten att det inte finns, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Vittnesuppgift: Svart väska exploderade

Polisen vill inte gå in på vad explosionen kan ha berott på.

– Det är någonting men vad det är och varför är det vi ska ta reda på. Under natten har det skett förstahandsåtgärder och sen ska rester och så analyseras vidare, säger Towe Hägg.

Enligt vittnesuppgifter till SVT ska en svart ryggsäck setts utanför porten på torsdagskvällen. Kort därefter ska detonationen ha inträffat.

Nationella bombskyddet sökt av platsen

Under natten har ett stort samverkansarbete mellan polis, räddningstjänst, sjukvård och kommun ägt rum på platsen. Nationella bomskyddet har undersökt platsen och polisens tekniker har undersökt området.

– Vi arbetar aktivt just nu med kriminaltekniker för att ta reda på vad som kan ha hänt. Just nu är det ett väldigt operativt arbete på plats, säger Towe Hägg.

Under dagen kommer en högre närvaro av polisen finnas på platsen. Polisen tror inte att explosionen orsakats av en olycka och händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse. I nuläget finns ingen misstänkt för brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.