Nyårsnattens extra sekund slog ut patientlarmen på Nya Karolinska. Arkivbild. Foto: TT

Extrasekund slog ut patientlarmen på NKS

Uppdaterad
Publicerad

På nyårsnatten lades en extrasekund till det nya året, och det slog ut alla patientlarmen på Nya Karolinska i Solna, skriver Dagens Nyheter.

Nya Karolinska i Solna har haft många problem, bland annat med larm och telefoni. Nu skriver Dagens Nyheter om ännu en incident som ska ha inträffat på nyårsnatten.

Då infördes en så kallad skottsekund, en extra sekund som man skjuter in för att hålla tiden uppdaterad med jordens rotation. Trots att det var ett väl känt fenomen klarade inte NKS nya bärbara telefoner av skottsekunden utan loggade ur.

– Vårt system för meddelandeförmedling har en applikation, mjukvara, som kommunicera r med de bärbara handenheterna som är en del i larmkedjan. Applikationen låste sig vid extrasekunden vid nyårsövergången. Det var en bugg i applikationen, säger Anders Jönebratt, it-direktör på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Föräldrar uppmanades hålla sig vakna

Det ledde till att även patientsignalsystemet hängde sig så att patienter och deras anhöriga inte kunde ringa på personalen från vårdrummen. Föräldrar till sjuka barn uppmanades att hålla sig vakna så att föräldrarna skulle kunna hämta personalen om deras barn skulle bli sämre.

Först vid fyratiden på morgonen ska larmet ha varit igång igen, men på en av barnavdelningarna hade man problem ända fram till sjutiden på morgonen.

Haveriet väcker frågan hur stabilt it-systemet är.

 – Vi har inte beredskap för att alla leverantörer... Vi har ju massvis av system och massvis av lösningar och vi räknar med att alla är robusta för den här typen av situation, säger Anders Jönebratt, it-direktör på Karolinska universitetssjukhuset, till SVTNyheter Stockholm.

Kan man som patient på Nya Karolinska räkna med att it-systemen fungerar framöver?

– Våra it-system fungerar och har fungerat i alla tider, men det händer alltid någonting med system.  Men då har vi reservrutiner som sker när något sådant händer. Det är ju ingenting nytt, säger han till SVTNyheter Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet