Extrem islamiströrelse satsar i Stockholm

Publicerad

Hizb ut-Tahrir är en islamistisk politisk rörelse som genom icke-våldsmetoder vill upprätta ett kalifat, där sharialagar styr, enligt tidningen Expo. Den senaste tiden har organisationen ökat sina aktiviteter i Stockholm.

Innan valet stod anhängare utanför vallokaler och moskéer där de uppmanade muslimer i Stockholm att inte rösta, vilket har upprört många.

– De kan stå någon annanstans men inte utanför moskén, säger Karwan Mohammed Taher 24 år.

Vad tycker du om att de uppmanar muslimer i Sverige att inte rösta?

– Jag bestämmer själv, ingen annan har rätt att bestämma över min röst.

Moskébesökaren Shuhri Dahir 25 år, berättar att hon försöker ignorera gruppen som ibland står utanför Stockholmsmoskén vid fredagsbönen.

– De har ju rätt att stå här utanför men vi är medborgare som har rätt att välja och då ska vi ta vara på den rättigheten, säger hon.

”Vi äger inte ytan utanför moskén”

Stockholmsmoskéns styrelse har valt att inte bry sig om organisationen eftersom de inte gör något olagligt.

– Vi inte fått någon inverkan från Hizb ut-Tahrir inne i moskén, samtidigt är det en offentligt plats både innanför och utanför moskén. Vi äger inte ytan utanför, den tillhör kommunen och därför har jag inte brytt mig, säger Zeinab Ouahabi, styrelseledamot för Islamiska Förbundets Stockholms moské.

Trots att moskén valt att inte agera just mot Hizb ut-Tahrir försöker de motverka extremistiska krafter genom sin fredagspredikan.

– Vi pratar väldigt mycket om vikten av ett samhällsengagemang bland alla människor. Vi vill uppmuntra folk att rösta och vara delaktiga i samhället. Det i sig leder till att vi inte propagerar för extremism och vi visar att extremistiska tankarna inte hör hemma i vårt samhälle, fortsätter Zeinab Ouahabi.

”Bara Gud som får stifta lagar”

ABC har i flera veckor sökt Hizb ut-Tahrir utan resultat, men på en presskonferens i Stockholm säger deras skandinaviska talespersonen att de inte vill upprätta ett kalifat i Sverige.

– I västerländska länder arbetar vi inte för att ändra det politiska systemet, utan för att bevara en muslimsk identitet inom den muslimska gruppen, säger Junes Kock, Hizb ut-Tahrirs Skandinaviska presstalesperson.

Men de vill ändå inte att svenska muslimer ska rösta.

– Inom Islam är bara Gud som får stå för det lagstiftande arbetet. Det får inte överlämnas till personer som är bundna av sina egenintressen och omständigheter att avgöra vad som är rätt eller fel. Det är rättighet som tillhör Gud, fortsätter Junes Kock.

”Målet är att störta västerländska samhällen”

 I Storbritannien har organisationen funnits i flera år. Enligt den brittiska tankesmedjan Quilliam Foundation, som drivs av avhoppade extremister, döljer Hizb ut-Tahrir att de vill avskaffa demokratin i Väst.

– De tror inte på demokrati och öppna samhällen som vi har i Europa. Deras slutgiltiga mål är att störta både västerländska och muslimska samhällen, för att ersätta det med ett system styrt av en religiös diktator, säger Gafar Hussein, före detta islamist och VD på Quillam Foundation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer