Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Post- och Telestyrelsen, PTS förklara hur framtiden ser ut för fiber Sverige. Foto: Tomas Blideman/SVT

Glesbygden kan förlora miljoner i fiberstöd – mobilt bredband bra nog enligt EU-standard

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på långsamt bredband via mobilnätet kan göra att landsbygden går miste om statligt bredbandsstöd för grävd fiber. Post- och Telestyrelsen som delar ut stödet måste följa den EU-standard som säger att en internethastighet på 30 megabit per sekund är tillräcklig – trots att regeringens mål är att nästan alla ska ha 1000 megabit senast år 2025.

– Vi ser ganska många områden med den här typen av långsamma uppkopplingar som gjort att fastigheter uteslutits från att få bredbandsstöd trots möjligt att få till en fiberlösning, säger Rasmus Lundholm som är bredbandssamordnare i Norrtälje kommun.

Norrtälje kommun består av både skärgård och stora områden med skog och berg som kan göra det både dyrt och svårt att gräva ner fiber. Det har gjort att många valt att hoppa på erbjudanden om mobilt bredband istället, ovetandes om att de därmed går miste om bredbandsstöd. EU:s regelverk som Post- och Telestyrelsen måste följa säger nämligen att en uppkoppling på 30 megabit är fullt tillräcklig.

– Det viktiga är att om målet är 1000 megabit så måste det finnas stöd för det. Post- och Telestyrelsen måste se över sina regler för hur man delar ut stöd, säger Rasmus Lundholm, bredbandssamordnare i Norrtälje kommun.

Norrtälje är den kommun som fått mest bredbandsstöd i landet. Totalt har Norrtälje fått ca 80 miljoner kronor från Post- och Telestyrelsen för att bygga ut fibernätet.

Hör Post- och Telestyrelsen om framtiden för fiber i Sverige i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer