Få objekt på stora visningshelgen – mäklaren: ”Aldrig sett så lågt utbud”

Publicerad

Januari är vanligtvis en intensiv månad på bostadsmarknaden då visningarna drar igång igen efter ledigheten. Men årets stora visningshelg riskerar att bli tunn eftersom få bostäder ligger ute till försäljning.

– Jag har varit mäklare i tio år och har aldrig sett så lågt utbud, säger Emma Holst, mäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under första veckan 2022 minskade utbudet på bostäder till salu i Stockholms län med 26 procent, jämfört med samma period förra året. Det enligt statistik från bostadssajten Booli. I siffror handlar det om närmare 1000 färre objekt.

Hör fler mäklare om läget på bostadsmarknaden i videon.

Trenden: Mer säljs innan visning

Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli, ser en trend där allt fler väljer att lägga ut sin bostad under kategorin ”snart till salu”.

– Snart till salu-annonser saknar i regel visningstider och räknas inte in i utbudet av bostäder till salu, även fast många säljs redan i denna fas. Som köpare är det svårt att veta när eller ens om en sådan bostad kommer bli till salu. Det främsta rådet vi kan ge är att aldrig vänta på att en snart till salu-annons ska bli skarp, kontakta alltid mäklaren direkt ifall du är intresserad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.