I Stockholm har husägare tjänat tiotusentals kronor i månaden på att bo

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga prisökningar på stora lägenheter och hög efterfrågan på villor, så summerar Hemnet och Svensk Mäklarstatistik bostadsåret 2021 i Stockholms län.

Bostadsåret 2021 påminner om det heta bostadsåret 2014-2015 då priserna steg kraftigt, det menar bostadssajten Hemnet. Pandemin har eldat på budgivningar och Stockholmarna började se fördelar med att bo större – med möjlighet till hemmakontor.

I Vasastan gick kvadratmeterpriset på en fyrarummare för första gången om kvadratmeterpriset på en etta. Och generellt har prisnivån mellan ettor och fyror minskat. På 1,5 år har priset på bostadsätter i Stockholms län stigit med 15 procent.

Villaägare ”får betalt” för att bo

Men det som sticker ut mest är villamarknaden. Från att ha legat på en jämn prisnivå under två års tid, till att ha rusat 22 procent på 1,5 år. Prisökningen beskrivs som historisk.

– Det har varit en exceptionell marknad. Radhus, villor och stora bostadsrätter har visat sig vara det köparna vill ha, säger Hans Flink,marknadschef på Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Mäklarstatistik har undersökt om det har varit lönsamt att bo i villa mellan åren 2018 och 2021 – och det har det. Räknas driftkostnader och ränteutgifter bort från värdeutveckling, så har villaägaren i många fall fått betalt för att bo. Allra mest har villaägare på Lidingö, Ekerö, Täby och Nacka tjänat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.