– Det är gammelmodigt att tänka att tjejer inte kan gå teknik, säger MariaTsychkova medlem i ”Tjejer som vill gå teknik”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sociala medier ska få fler tjejer att söka teknikprogram

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Gymnasiemässan på Stockholmsmässan i Älvsjö. Här kan Stockholms läns drygt 9 000 niondeklassare få information om sina tänkta gymnasieval, allt från naturbruksprogrammet till spetsutbildningar så som film- och regiprogrammet. Men få tjejer söker till teknikprogrammen och nu sätts hoppet till en facebookgrupp.

Trots att allt fler tjejer söker till teknikprogrammen på gymnasiet så är de fortfarande i minoritet. Enligt Skolverkets statistik för läsåret 2018/2019 ligger andelen flickor som sökt teknikprogram ökat till 18 procent.

– Jag har inga kompisar som vill gå teknik. Det är bara jag och jag känner inte till någon tjej som vill gå teknik i min närhet, säger Jennifer Lundin som besöker Gymnasiemässan.

”Normbrytande studieval”

Nu hoppas arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen att fler tjejer ska söka till teknikprogrammet och därför har man skapat facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik” som är på plats i Stockholmsmässan.

Maria Tsychkova och Amanda Norlin är med i "Tjejer som vill gå teknik". Nu sitter de på gymnasiemässan och peppar tjejer att söka till gymnasiets tekniska program. Foto: SVT

Det är en stängd grupp för tjejer och ickebinära med närmare tusen medlemmar, och en mötesplats för teknikintresserade.

– Även om antalet tjejer som söker teknikprogrammet ökar behövs initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.