Idag klockan 15 anordnades fackeltåg på flera platser i landet till stöd för #metoo. I Stockholm gick tåget från Humlegården till Norrmalmstorg. Foto: SVT

Fackeltåg till stöd för #metoo

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan 15 anordnas fackeltåg runtom i landet till stöd för #metoo-uppropet. I Stockholm startar fackeltåget i Humlegården och går till Norrmalmstorg.

– Vi kallar evenemanget ”Ljuset på” just för att vi vill kasta ljuset på och synliggöra alla kvinnors berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp, säger Ebba Rosencrantz, en av initiativtagarna.

Idén till fackeltåget kom upp i en av #metoo-grupperna på Facebook i november, mitt under de brinnande Metoo-diskussionerna som pågick då, berättar Ebba Rosencrantz, som tillsammans med Ulla Tillgren och Anna Carsall arrangerar fackeltåget.

– Vi är en grupp som tyckte det var en fantastisk idé med fackeltåg och som har jobbat för att göra det möjligt, för det får inte sluta här. 2017 var året då vi förstod omfattningen av kvinnors utsatthet. Vi har fått en lägesbeskrivning av hur det ser ut, nu måste vi börja ändra på saker och prata om hur vi går vidare, säger Ebba Rosencrantz.

Kampanjen #MeToo

”Har lett till otroligt värdefulla samtal”

Ebba Rosencrantz och övriga arrangörer uppmanade andra att arrangera liknande fackeltåg på andra orter och idag ser det ut att bli fackeltåg på ett 20-tal platser runtom i landet, från Luleå i norr till Kristianstad i söder.

– Just facklorna och att vi kallar det ”Ljuset på” vill vi ska synliggöra alla kvinnors berättelser, berättelser som man kanske burit på länge eller inte berättat tidigare över huvud taget, säger Ebba Rosencrantz. Hon ser just alla samtal som följt i #metoos spår som en av de viktigaste följderna av #metoo.

– Jag hoppas vi ska kunna fortsatta med de otroligt värdefulla samtalen som det här lett till. Jag har själv till exempel suttit och pratat med min 66-åriga pappa om sexuella övergrepp. Vi har pratat om frågan på ett sätt som jag tror att vi aldrig skulle gjort annars. De samtalen måste fortsätta.

Män måste bli mer delaktiga

Nu när så många kvinnor vittnat om sina erfarenheter, hur går man vidare?

– En sak är att män måste bli ännu mer delaktiga i samtalen. Nu har kvinnorna berättat om sina erfarenheter, nu måste även männen vara med och diskutera vad som behövs göras, hur vi ska gå vidare. Till exempel behövs det en förändring i attityden hur man ser på kvinnor, säger Ebba Rosencrantz.

Fackeltåget avgår klockan 15 från Humlegården och går till Norrmalmstorg. Där har en annan grupp en manifestation, kallad #Vitrorpåer som vill visa sitt stöd för kvinnan som uppgett att hon våldtagits och misshandlats av flera män i en trappuppgång i Fittja men där de åtalade männen friades av tingsrätten, en dom som överklagats till hovrätten.

Fakta: Här arrangeras manifestationer

Manifestationerna arrangeras i bland annat de här städerna:

Göteborg, Karlstad, Örebro, Luleå, Umeå, Ronneby, Strängnäs, Mariefred, Helsingborg, Skellefteå, Östersund, Växjö, Kristianstad, Stockholm, Jönköping, Eskilstuna, Piteå och Sölvesborg.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet