Fackförbunder ST har lagt in skyddsstopp för ensamarbete på Stockholms pendeltåg. Foto: TT arkivbild

Facket stoppar MTR:s planering för ensamarbete på pendeltåg

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombud från fackförbundet ST har lagt ett formellt skyddsstopp för planerna på att införa ensamarbete på pendeltågen i Stockholm. De anser att ensamarbete strider mot ett tidigare regeringsbeslut som förbjuder pendeltågen från att köras med bara lokförare ombord.

Det var i somras som Region Stockholm fattade beslut om att pendeltågens tågvärdar, som ger klartecken till lokföraren att stänga dörrarna, ska ersättas med kameror. Ett beslut som väckte motstånd. Nu har fackförbundet ST Pendeln meddelat arbetsgivaren MTR att regeringsavgörandet från 2006 som förbjuder ensamarbete fortfarande är i kraft, och att det därmed inte är möjligt att köra tågen med enbart lokförare ombord.

– Eftersom inte arbetsgivaren verkade intresserad av att lyssna på oss så lägger våra skyddsombud därför ett skyddsstopp för ensamarbete, som även inbegriper planering, säger ST Pendelns ordförande Roger Delin i ett pressmeddelande.

Skyddsombudsstoppet kan inte ensidigt hävas av arbetsgivaren utan ärendet kommer nu att bli föremål för en inspektion av Arbetsmiljöverket.

MTR: Påverkar inte nuvarande trafik

MTR svarar i en skriftlig kommentar att de inte anser regringsavgörandet 2006 går att applicera på dagens situation med ny teknik.

– Det att viktigt att poängtera att det skyddsstopp som nu är lagt inte påverkar nuvarande trafik. Ett skyddsstopp är avsett för akuta allvarliga situationer med direkt fara. I det här fallet har skyddsombuden valt att lägga ett skyddsstopp mot ett projekt som bedrivs i syfte att först senare i år modernisera pendeltågstrafiken i Stockholm. Vi kommer naturligtvis hantera frågan om skyddsstopp med skyddsombud och om så krävs med arbetsmiljöverket, skriver kommunikationschef Niklas Ekström.

”Det drabbar resenärernas säkerhet” Hör lokförarnas kritik – 15 juni 2021

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tågvärdar och lokförare tror tågfärderna blir otryggare med den nya kameralösningen. Hör kritiken i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer