Fågelinfluensan i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 februari hittades det aggressiva fågelviruset, H5N1, för första gången hos döda vildfåglar i Sverige. Viruset utgör dock inget hot mot människors hälsa, enligt myndigheterna. Följ utvecklingen här.

Fågelinfluensan har spridit sig bland fåglar i Europa under en längre tid och frågan var snarare när än om vilda fåglar i Sverige också skulle drabbas av sjukdomen.

Den 28 februari hittades det aggressiva fågelviruset, H5N1, för första gången hos döda vildfåglar i Sverige. Fåglarna, två viggar, hittades i Oskarshamnstrakten. Fler döda fåglar har hittats och förts till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys.

Tre dagar efter att de första smittade döda fåglarna upptäckts i Sverige valde regeringen att klassa fågelinfluensan av typen H5N1 som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Det betyder att läkare som upptäcker sjukdomen hos en patient måste anmäla det till landstingets smittskyddsläkare och Smittskyddsinstitutet.

Ingen fara för människor

Däremot finns det inget som tyder på att fågelinfluensan kommer att drabba människors hälsa.

-Viruset smittar enbart människor under mycket speciella omständigheter, säger Socialstyrelsens smittskyddsexpert Anders Tegnell.

Enligt folkhälsominister Morgan Johansson är någon utveckling av vaccin för människor bara aktuellt om viruset muterar. I dag skulle bieffekterna av vaccinet göra mer skada en nytta, menar han.

Den som varit i kontakt med fåglar eller djur som vistas bland vilda fåglar ska som vanligt tänka på att tvätta händerna. Veterinärer, djurvårdare, viltvårdare, ringmärkare, rivnings- och saneringspersonal, anställda i djurparker, fågelhandlare och fjäderfähållare bör dock vidta särskilda åtgärder vid hantering av djur.

Viruset dör vid 70 grader celsius

Det finns heller inga belägg för att människor har smittas genom att äta smittad mat. I kött som stekts eller kokats så att ingen del av köttet är rött eller rosa samt i hårdkokta ägg finns inga levande virus. Virus dör nämligen vid 70 grader celsius, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Det finns heller inga tecken på att viruset skulle kunna spridas till människor via dricksvatten. Vattenverk har dessutom säkerhetsbarriärer mot mikrobiologisk förorening, som är effektiva mot fågelinfluensavirus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.