Råttor har tagit sig in i deras vardagsrum: ”Nästa gång tar vi in på hotell”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras har en familj i södra Stockholm kämpat mot råttor som vid upprepade tillfällen tagit sig in i huset. Nu har familjen fått nog.
– Nästa gång det kommer in en råtta så går vi ut, stänger dörren bakom oss och tar in på hotell, säger Johan Hassius.

Den sista januari i år flyttade Johan och Jessica Hassius in i ett nytt hus i ett nybyggt område i södra Stockholm. Redan under vintern la de märke till att det fanns råttor utomhus vid soptunnorna, något som Aftonbladet var först med att rapportera. Men det var till sommaren som de stora problemen började.

– Jessica satt på uteplatsen och plötsligt hörde jag ett vrål. Då hade en råtta klämt sig upp under staketet, berättar Johan Hassius.

Tar sig in i huset

Johan hörde av sig till Anticimex som satte upp en råttfälla på uteplatsen. Sedan juli har de fångat sju råttor där. Utöver de sju råttor som fastnat i fällan har ytterligare tre råttor tagit sig in i huset.

Den första upptäckte Johan av en slump då han drog ut en låda från under soffa. Någon hade gnagt på värmeljusen i lådan, och lämnat spillning efter sig.

– Några dagar efter det stod jag och diskade när jag hörde ett ljud bakom mig. Ljudet av små klor på parketten. Det var den andra råttan, berättar Johan Hassius.

Råttjakten fångades på film

Den tredje råttan som kom in fångade familjen på film.

– Jag tittade in under sängen och såg en svart ”kabel”. Jag insåg att det var råttan som krupit upp mellan väggen och sänggaveln, berättar Johan.

Johan drog ut sängen och då började en två timmar lång jakt. Under jaktens gång ringde Johan Hassius till hyresvärden Stockholmshem och bad om hjälp att få ut råttan, men ingen hjälp fanns att få.

– Nästa gång det kommer in en råtta så går vi ut, stänger dörren bakom oss och tar in på hotell, säger Johan Hassius.

Hyresvärden uppger att de nu har bokat in ett möte med familjen.

-Tillsammans ska vi komma fram till en handlingsplan som funkar för oss alla, säger Elsa Hellström, kommunikatör på Stockholmshem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Råttor i Stockholm

Mer i ämnet