Familjen Ohlsson Fleetwood sänkte sitt koldioxidutsläpp från 18 till 2,8 ton per person och år. Foto: SVT

Familjen utmanar sina miljövanor i ny serie

Uppdaterad
Publicerad

UR:s nya realityserie Zero Impact har premiär på onsdagen. Fyra familjer antar utmaningen att försöka nå FN:s mål på två ton koldioxidutsläpp per person och år. Först ut är familjen Ohlsson Fleetwood på Östermalm i Stockholm.

Familjen Ohlsson Fleetwood består av mamma Alexandra, pappa Fredrik och barnen Fred, 15, och Andrea, 12 år. När de antog utmaningen i UR-serien, att på 30 dagar försöka nå FN:s utsläppsmål, låg deras koldioxidutsläpp på 18 ton per person och år.

FN:s klimatpanel rekommenderar att en genomsnittlig person bör ligga på ett koldioxidutsläpp på cirka två ton per år, för att inte överstiga en global uppvärmning på över två grader.

– Vi blev jättechockade allihopa, för jag tror att hela familjen trodde att vi låg bättre till. Jag tror till och med att vi kanske trodde att vi låg lite under snittet i Sverige, så då fick man skämmas lite, säger Alexandra Fleetwood.

Reste till Ghana

För att få motivation till förändring och en inblick i hur ens livsstil kan påverka miljö och människor i andra länder, fick familjen resa till Ghanas huvudstad Accra. Där besökte de bland annat soptippen Agbogbloshie, som är slutstation för elektronikskrot från hela världen.

– Det var en chock, just att det var så otroligt primitivt. Folk har inte el, de har inte en cykel. Man såg verkligen mycket utsatta människor, och vi såg i stort sett inte någon som hade det bra, berättar Alexandra.

Sonen Fred tillägger:

– Det var bara slumområden hur långt man än gick.

”Vi förändrade allt”

Hemma i Sverige påbörjade familjen sin utmaning, med klimatforskaren Fredrik Hedenus som stöd. En av de större förändringarna var att övergå till vegetarisk kost.

– Vi förändrade allt. Vi tittade på el, hur vi använder lampor och började släcka i de rum där vi inte är. Vi reste ingenting, köpte i stort sett ingenting och började laga helt ny mat. Det var maten som jag gick mest in för, säger Alexandra.

Förändringarna gav resultat. Efter 30 dagar hade familjen sänkt sitt koldioxidutsläpp till 2,8 ton per person. Nu, cirka tio månader efter att de började filma, har de fortfarande många goda vanor kvar.

– Framför allt maten. Vi äter ungefär samma sak som vi gjorde under utmaningsperioden. Vi äter inte så mycket kött längre, säger Fred. 

Alexandra fortsätter:

– Jag tycker att vi håller i det där på ett ganska bra sätt, även om våra nivåer kanske inte riktigt ligger så lågt som de gjorde när vi var klara.

En fråga om ansvar

Familjen Ohlsson Fleetwood framhåller att alla kan göra något för att åstadkomma förändring och att även de små stegen är viktiga.

– På vissa sätt var det lite av en uppoffring, men vi gjorde det under en väldigt kort tid. Framför allt känner man att om vi kan göra det här och gå från 18 ton till 2,8, då kan alla göra det. Det handlar lite om att ta ansvar, och tar man inte ansvar nu så får man faktiskt ta ansvar för de människor som kanske inte kan odla maten om några år för att det är för varmt, säger Alexandra.

Zero Impact har premiär på onsdagskvällen klockan 21 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.