Familjen Wiström flydde Kiev – två tonårsbarn fortfarande fast i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Wiström har bott växelvis i Ukraina och Sverige i över tjugo år. De lämnade Ukraina på UD:s inrådan med de yngsta barnen. Men kvar i landet finns två tonårsbarn.

Redan i januari kände Daniel Wiström att något otäckt var på gång, men familjen bestämde ändå att bli kvar i landet en tid. När Utrikesdepartementet hörde av sig beslöt de sig för att tillsammans med sina tre yngsta barn köra de 120 milen hem till Sverige. Men två barn är fortfarande kvar i landet.

– Våra tonårsbarn var i en skidort i ukrainska bergen och åkte skidor. Det var meningen att de skulle flyga hem efter oss, men alla flyg ställdes in. Vi hoppas att de nu kan ta sig ut med tåg på onsdag, säger Daniel Wiström.

Kriget i Ukraina

Landet mobiliserar militärt

Föräldrarna oroas nu över att sonen, som har dubbelt medborgarskap och ska fylla 18 år om två månader kan komma att kallas in i armén.

– Jag är oroad eftersom Ukraina infört mobilisering och män över 18 år stoppas från att lämna landet. Men jag hoppas på det bästa, säger Daniel Wiström.

Daniel Wiström är aktiv fritidspolitiker för Kristdemokraterna i Sundbybergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet