Stockholm flaggar för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till torsdagen inledde Ryssland en offensiv mot Ukraina. För att visa sitt stöd flaggar idag Region Stockholm och Stockholms stad för Ukraina.

Händelseutvecklingen i Ukraina är under torsdagen dramatisk. Med anledning av Rysslands invasion vajar därför Ukrainas flagga utanför både Stadshuset och Landstingshuset i Stockholm.

”Redo att ta emot flyktingar”

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr säger till SVT att kommunen är berett att ta emot ukrainska flyktingar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

– Jag vill uttrycka mitt fulla stöd till alla människor i Ukraina, och det är självklart att hissa den ukrainska flaggan vid Stadshuset som en symbol för det. Stockholms stad är redo att ta emot flyktingar från Ukraina om det skulle behövas, säger hon.

Svenonius fördömer ryskt agerande

Även finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius reagerar på dagens händelseutveckling.

– Putins och Rysslands invasion av Ukraina är ett övergrepp på friheten, demokratin och hela den europeiska säkerhetsordningen som aldrig kommer att accepteras. Genom att hissa den ukrainska flaggan utanför Landstingshuset vill vi visa att Region Stockholm står på det ukrainska folkets sida, säger Irene Svenonius i ett uttalande.

Samtidigt har folk samlats utanför Rysslands ambassad för att visa sitt missnöje med agerandet från Putin och Ryssland.

För tredje dagen i rad sker protester utanför Rysslands ambassad på Kungsholmen i Stockholm. Foto: Tommy Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet