Fanny och Alexander på Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen går en av Sveriges genom tiderna mest publikoch kritikerhyllade filmer för första gången upp på en svensk scen Fanny och Alexander kommer till Dramaten.

Intresset har varit stort inför premiären och föreställningen är redan utsåld till mars. Uppsättningen räknas till en av Dramatens största satsningar på flera år.

-Det är inte en sekund för tidigt att dramat går upp på svensk scen. Jag har själv väntat att få se den, men nu får jag vara med i den istället, tillägger Christopher Wagelin som spelar Carl Ekdahl.

Filmen Fanny och Alexander hade världspremiär 1982 och blev flerfaldigt prisbelönad med bland annat fyra Oscars. Berättelsen kretsar kring syskonen Fanny och Alexanders uppväxt i den förmögna teaterfamiljen Ekdahl.

Vad skulle Bergman tycka?

Fanny och Alexander har redan gått upp som teater i flera andra länder men premiären på svensk scen har tagit lång tid. Ingemar Bergman ska ha ogillat att hans filmer blev teater så frågan är vad han tyckt om att Fanny och Alexander nu går upp på scen?

-Jag tror att han hade tyckt om vår version. Bergman gav sin tillåtelse på slutet och kanske sitter han och spökar på andra raden där han brukade sitta, säger Kristina Törnqvist som spelar Lydia Ekdahl i Dramatens uppsättning.

En annan viktigt fråga har varit hur någon ska kunna ta sig an de roller som är så starkt förknippade med filmen.

-Jag har valt att tänka bort det helt och göra min egen tolkning för annars skulle det ha blivit alldeles för begränsande. Men frågan kommer ofta eftersom morbror Carl är så starkt förknippad med Börje Ahlstedt, säger Christopher Wagelin.

130 kostymbyten

På lördagen är det alltså premiär på Ingemar Bergmans hemmascen Dramaten. I den påkostade uppsättningen så sker över 130 kostymbyten och för att skapa rätt skiftningar mellan de olika rummen i berättelsen används en påkostad vridscen.

Hanna Weiderud

hanna.weiderud@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.