Fantombild kan lösa spädbarnsmordet efter 17 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter 17 år har polisen fått fram en dna-genererad fantombild i fallet med spädbarnet som hittades mördad i en gångtunnel i Kungsängen 2002.

– Det skulle kunna vara barnets mamma, säger Mats Pettersson, på polisens Kalla fall-grupp till Veckans brott.

Det var den 21 december 2002 som ett dött flickebarn hittades, insvept i ett tygstycke på marken i gångtunnel i Kungsängen, norr om Stockholm. Flickan fick bara leva några timmar innan hon blev kvävd till döds. Fallet har länge förbryllat polisens Kalla fall-grupp, som nu har tagit till den senaste dna-tekniken i hopp om att komma närmare en lösning.

Dna som säkrades på kroppen har skapat en genetisk fantombild, framtaget av ett amerikanskt företag. Bilden, som bygger på sannolikheter och antaganden, visar en kvinna i 25-årsåldern, med mörkt hår, bruna ögon och att hon härstammar från sydöstra Europa eller Mellanöstern.

– Det är sannolikt mamman men det skulle också kunna vara en närstående så som en syster, säger Mats Pettersson, chef för Stockholmspolisens Kalla fall-grupp.

– Är det mördaren?

– Det skulle det kunna vara men som alltid när man utreder sådana här fall så måste man vara öppen för allt. Det är en misstänkt person.

Att kvinnan härstammar från Mellanöstern eller sydöstra Europa behöver inte betyda att hon är därifrån, menar Mats Pettersson. Hon kan lika väl vara född i Sverige och bara ha föräldrar eller morföräldrar som är från regionen.

Andra fallet med genetisk fantombild

Det här är andra fallet som svensk polis använder sig av dna för att skapa en fantombild. I oktober tog en bild fram på den misstänkta gärningsmannen i mordfallet i sybehörsbutiken i Göteborg 2005. 

– Det finns ingen vetenskaplig grund för flera av de signalement som presenteras. Vi kan exempelvis inte koppla en dna-profil till hur ett ansiktes form är, säger Johanna Björkman, advokat och expert i Veckans brott.

Dessutom berättar företaget Snapshot, som gör analyserna, inte vilka metoder de använder, något som ytterligare drar ned trovärdigheten, menar Johanna Björkman. Samtidigt förstår hon varför kalla fall-gruppen gör den ganska kostsamma analysen.

–  Att få människor att börja tänka på vad de eventuellt kan ha sett i Kungsängen vid den här tiden, någon med det här ursprunget och någon i rätt ålder, som kan ha betett sig annorlunda vid tidpunkten. Sådant kan ju hjälpa, säger Johanna Björkman.

Gör även familjesökning

Utöver fantombilden så sätter kalla fall-gruppen ytterligare hopp till dna:t. Man har nämligen också skickat dna:t på analys för familjesökning och det svaret väntas nästa vecka. 

– Om vi får ett resultat beror på om en nära släkting till kvinnan också har blivit topsad och finns i brottsregistret, säger Mats Pettersson.

Se mer om spädbarnsmordet i Veckans brott på SVT1 kl 21.00 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.