Fantomen på Stockholmsbesök

Publicerad

Superhjälten är på besök i Stockholm i senaste numret av Fantomen. Men det är en historia med en allvarlig ton.

Fantomen har följt med sin hustru Diana till Stockholm där hon ska närvara vid ett FN-möte. När hon glömt bort den planerade middagen med sin make ger sig Fantomen ut på stan och här möter han den unge killen och konstnären Djimon från Alby.

Svåra ämnen

Det är en ganska mörk historia som utspelar sig och manusförfattaren Mikael Sol och tecknaren Jan Bielecki tar sig an svåra frågor som psykisk ohälsa, något som Mikael Sol själv är väl förtrogen med.

– Jag ville göra en berättelse med utgångspunkt från det Stockholm jag växte upp i. Vi som kommer från förorten brottas med samma problem som alla andra, och jag har själv levt med psykisk sjukdom under merparten av mitt liv.

– Samtidigt ville jag att Fantomen skulle åka klassisk röd SL-buss och ta en promenad förbi slottet med sin varg Devil, så att man får med lite av de där ögonblicken som många vill se, men utan att hamna i för stora klichéer, säger Mikael Sol.

Tidigare besök i Sverige

Detta är dock inte första gången den vandrande vålnaden besöker Sverige. Det har hänt en handfull gånger men sist det hände är för mer än tio år sedan. Däremot säger förlaget att serien är unik med sin vardagsrealistiska och allvarliga botten.

Det är den svenska Fantomenredaktionen hos Egmont Publishing som helt styr över innehållet i tidningen. Ett visst internationellt utbyte finns dock och det aktuella numret som utspelar sig i Stockholm kommer även att publiceras i Australien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer