Det 113 år gamla filmklippet får nytt liv genom AI-teknik

Uppdaterad
Publicerad

Det är en tålamodskrävande hobby Carl Hamnede skaffat sig. På fritiden blåser han liv i gamla svartvita filmklipp från början av 1900-talet med hjälp av AI-teknik. Klippen kan ta veckor att färdigställa innan de fått rätt hastighet, färg och ljud.

– Det är ett sätt att återskapa historien. När människor rör sig mer naturligt och det är färgfilm känns miljön mer autentisk, säger Carl Hamnede från Sundbyberg utanför Stockholm.

Det viktigast när Carl Hamnede väljer ut klipp är igenkänningsfaktorn, det ska vara lätt att känna igen platsen. Hittills har han gjort klipp från Stockholm, Malmö och Göteborg. Just nu jobbar han med ett klipp från Sundsvall.

– Det är roligt att se de hur städer förändras över tid och hela poängen med det här är ju att göra det till en tidsresa, säger han.

Han har lärt sig tekniken på egen hand genom att titta på Youtubers som visar hur AI-program ändrar de gamla filmklippens hastighet och ger färg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.