Alby är en av de område i Stockholm region som färre 65-plussare vaccinera sig, SVT har Talat med flera personer i Alby. Foto: Tommy Bergman/SVT

Här är området med lägst vaccinationsgrad bland äldre

Uppdaterad
Publicerad

Hur stor andel av alla över 65 år som tagit båda sina doser vaccin skiljer sig stort från stadsdel till stadsdel. Ny statistik visar att de äldre i vissa områden har en vaccinationsgrad på under 40 procent.

SVT har tagit del av detaljerad statistik över hur stor andel av befolkningen över 65 år som tagit båda vaccindoserna. Ett område som sticker ut i statistiken är Alby i Botkyrka kommun där färre än 40 procent tagit båda doserna.

Albybo: ”Sprids rykten”

– Några tror att det är gift, inte vaccin, säger Badria Toma som bor i området.

Corona i Stockholm

När vi besöker centrumet möter vi många personer som aktivt valt bort att vaccinera sig, men ingen vill ställa upp på en intervju. Anledningar som nämns är rädsla för vaccinet, låg tillit till myndigheter och att man inte anser sig vara i riskgrupp.

– Det finns många som sprider rykten på sociala medier om att vaccinet är ineffektivt och skadligt, säger Balkis Hamid, boende i Alby,

En klassfråga enligt politiker

Men kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), vill skylla den låga vaccinationsgraden bland äldre på att regionen var för sen med att göra vaccineringen tillgänglig i de här områdena. Nu när vaccinbussen finns i området har antalet personer som vaccinerar sig ökat, menar hon.

– Regionen bör göra mer för att informera befolkningen, säger Ebba Östlin.

Nedan berättar Magnus Thyberg från Region Stockholm om insatser för att öka vaccinationsgraden.

Områden med lägst andel 65-plussare som tagit andra dosen

Albyslätten: 37,3 procent

Krögarvägen – Värdshusvägen (Alby): 39,3 procent

Albyberget: 40,2 procent

Rotemannen (Alby): 41,9 procent

Vårdinge Glesbygd (Järna): 43,3 procent

Skarpa by (södra Skarpnäck): 43,3 procent

Järflotta (Nynäshamn): 43,6 procent

Kockbacka (Upplands-Bro): 45,7 procent

Södra Runby (Upplands Väsby): 47,2 procent

Skarpa by, Järflotta, Kockbacka har till skillnad från övriga på listan hög andel som tagit dos 1.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet