Foto: SVT

Färre antibiotikarecept hämtades ut i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har stockholmarna hämtat ut färre antibiotikarecept och Stockholms län är ett av de landsting där användningen av antibiotika minskar snabbast, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Minskningen syns framför allt bland unga och barn.

318 antibiotikarecept per tusen invånare hämtades ut i Stockholms län de senaste tolvmånaderna, vilket är en minskning med 4,5 procentenheter jämfört med förra tolvmånadersperioden.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens chefläkare Elda Sparrelid tycker dock att stockholmarna fortfarande använder antibiotika i onödan. I videon förklarar Tobias Öhman, specialist i allmänmedicin, vad som kan orsaka antibiotikaresistens.

Så tycker stockholmare kring användningen av antibiotika

Därför kan antibiotikaresistens vara farlig

Antibiotikaresistenta bakterier kan överföras mellan människor, men också via djur, livsmedel och i vår miljö. Bakterier kan dessutom sprida antibiotikaresistens genom att byta resistens med varandra. 33 000 personer i Europa dör varje år till följd av antibiotikaresistens.

Källa: Folkhälsomyndigheten och The Lancet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.