Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hammarby Ishockeys vice ordförande förklarar vilka konsekvenserna blir när färre barn börjar med sporten. Stockholms stads idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) har skickat ett öppet brev till alla barn och ungdomar med uppmaningen att fortsätta idrotta. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Färre barn börjar med ishockey – pandemin sätter käppar i hjulet för idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Idrottandet bland barn och unga i Stockholms län fortsätter att minska till följd av pandemin. Antalet 5-6-åringar som börjar träna i Hammarby Ishockey har halverats den här säsongen, jämfört med före pandemin. Trots att de nya coronarestriktionerna inte gäller barn- och ungdomsidrotten.

De nya restriktionerna för kultur- och fritidsverksamheter innebär ett krav på minst tio kvadratmeter per person. Verksamheter ska även se till att trängsel undviks.

Men verksamheter som riktar sig enbart till barn och unga är undantagna från restriktionerna. Här gäller dock att föreningar bör avstå från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som inte brukar samlas. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan genomföras med smittskyddsåtgärder.

Här minskade aktiviteterna mest

Trots att barn- och ungdomsidrott på det stora hela undtas från restriktioner fortsätter deltagandet i framför allt inomhusaktiviteter att minska.

Hallidrotter och kampsporter var de som minskade mest i antal aktiviteter under våren 2021, enligt Riksidrottsförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer