Region Stockholms Erik Berglund förklarar varför färre misstänkta fall ska testas. Foto: SVT

Färre kommer att provtas för corona i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm drar ner på antalet personer som provtas för coronaviruset. Bara de som redan ligger på sjukhus och de som tillhör en riskgrupp kommer att provtas.

– Exakt hur många fall vi har är inte lika intressant längre, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Enligt Region Stockholm har den tidigare metoden, att provta en större grupp, tagit för mycket resurser. Nu behöver sjukvården lägga mer resurser på att skydda de svaga, inte kartlägga varenda enskilt fall, det menar statsepidemilogen Anders Tegnell.

– I början ville vi ha statistik för att kunna veta om vi har en början till introduktion i Sverige, nu har vi svar på den frågan. Det viktigaste är att ha koll på läget så att vi kan hjälpa till i olika sektorer av samhället, att hantera den här situationen så bra som möjligt, säger Anders Tegnell, statsepidemilog.

Övriga kommer inte att provtas, även om man har varit i ett riskområde och uppvisar symptom på att vara smittad. Undantag är även äldre personer, som alltså fortsatt kommer att provtas, något som DN var först med att rapportera.

Statistik för att vidta åtgärder

Under torsdagen rapporterades att ytterligare 34 personer konstaterats smittade av coronaviruset, totalt har 267 personer rapporterats i länet. De nya direktiven från Region Stockholm innebär att Folkhälsomyndigheten inte längre kommer leverera samma statistik.

Den redan insamlade statistiken kommer nu att användas som underlag för att vidta åtgärder för att hantera situationen så bra som möjligt förklarar statsepidemilogen.

– Just nu finns inga åtgärder som relaterar till exakt hur många fall vi har, utan nu är det viktigt att följa utvecklingen i landet, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.