Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten: ”Det mest ändamålsenliga sättet att använda våra resurser är att prioritera sjukvårdspersonal och riskgrupperna”. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten: Därför testas inte alla för viruset

Uppdaterad
Publicerad

Bara sjuka människor ska testas för coronaviruset enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendation.
– Vi måste använda våra resurser för att skydda sjukvårdspersonal och riskgrupperna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på myndigheten.

– Endast de som är i behov av vård eller redan är inlagda på sjukhus med coronavirussymptom kommer att provtas, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Många får mycket milda symptom och blir inte sjuka. Därför anser myndigheten nu att det viktiga är att använda resurserna till att skydda människor i riskgrupperna och sjukvårdspersonalen.

Sju nya lab på gång

Sverige har kapacitet att göra 2 800 analyser per dag i tio laboratorier runt om i landet. Kommande veckor ska förhoppningsvis ytterligare sju laboratorier vara i drift, enligt myndigheten.

Den extrema efterfrågan, inte minst från USA, har lett till brist på testutrustning och de kemiska ämnen som krävs, enligt uppgifter i statnews.com. De företag som tillverkar testerna försöker nu öka produktionen. Nu uppmanar EU:s smittskyddsmyndighet medlemsländerna att spara på resurserna.

Brist på testmaterial

I flera europeiska länder råder det just nu en brist på material som behövs för att göra tester för covid-19 som orsakas av coronaviruset. Läget försvårar möjligheten att beräkna antalet som drabbats av viruset i Europa. 

– Vi har hittills kunnat utföra alla analyser men det kan uppstå flaskhalsar. Det är en utmaning att få de nödvändiga leveranserna med regelbunden påfyllning för de stora universitetslaboratorierna , säger Karin Tegmark Wisell.

Stanna hemma

Hon säger också att de olika regionernas smittskyddsläkare får göra egna bedömningar om vilka provtagningar som bör göras. Det är fortsatt viktigt att människor med förkylningssymptom håller sig hemma, distanserar sig socialt och tar sitt ansvar, även om man inte har konstaterad coronadiagnos. Är man så sjuk att man inte kan klara sig själv ska man höra av sig till 1177 för en bedömning.

– Viruset verkar ha låg dödlighet för den stora allmänheten. Därför är det viktigt att prioritera sjukvårdspersonal och riskgrupperna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet