Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ambulanspersonalen demonstrerar hemmatest vid misstänkt corona. Foto: SVT

Coronatester på väg att bli bristvara

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på de ämnen och den utrustning som behövs för att testa misstänkta fall av covid-19. Nu uppmanar EU:s smittskyddsmyndighet medlemsländerna att spara på resurserna. Personer som oroar sig efter kontakt med smittade kan därför få vänta med att få testa sig – även om de varit i kontakt med coronasmittade personer.

I flera europeiska länder råder det just nu en brist på material som behövs för att göra tester för covid-19 som orsakas av coronaviruset. Läget försvårar möjligheten att beräkna antalet som drabbats av viruset i Europa. 

Eeva Broberg, expert på virologi vid den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, säger att det sker ett aktivt arbete för att lösa situationen.

– Vi arbetar tillsammans med EU-kommissionen för att se hur vi kan hjälpa till i situationen. Vi har även varit i kontakt med WHO som jobbar på att tillhandahålla mer material till testerna.

Färre personer får testa sig

Med anledning av materialbristen råder man länder att spara på testerna för covid-19, helt enkelt genom att avstå från att erbjuda tester till alla som misstänker att de smittats.

– Vi går ut med nya strategier för att begränsa smittspridningen och uppmanar länderna att spara på resurserna. Nu när det är akutläge ber vi dem att inte testa alla som varit i kontakt med covid-19 utan spara testerna till dem som är i störst behov av dem, säger Eeva Broberg. 

Enligt ECDC hoppas man på att situationen med materialbrist kommer att vara löst inom två till tre veckor.

Även brist på skyddsutrustning

Det är inte bara tester det är brist på, enligt Taha Alexandersson på Socialstyrelsen. Hon uppger att även skyddsutrustningen i första hand måste användas vid behandlingen av de patienter som intensivvårdas.

– Just nu är det ingen som rapporterat en akut brist, däremot finns det absolut inte några överskott, säger Taha Alexandersson under den presskonferens Socialstyrelsen tillsammans med MSB och Folkhälsomyndigheten höll tidigare i dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronavirusets spridning på 60 sekunder. Foto: Videoblocks/Reuters/Montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet