Ambulanspersonalen demonstrerar hemmatest vid misstänkt corona. Foto: SVT

Skyddsutrustning och tops i näsan – så funkar hemmatestet

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm börjar med provtagning i hemmet för personer som misstänks ha blivit smittade med coronaviruset – här visar personalen hur det går till.

Specialutbildad sjukvårdspersonal ska söka upp personerna i deras hem i de fall det bedöms lämpligt av infektionsläkare, skriver regionen i ett pressmeddelande.

På måndagen visade ambulanspersonal hur provtagningen vid misstänkt coronasmitta går till. Regionen har utrustat fyra bilar för att kunna genomföra provtagning. Tillsammans kan de testa 80 personer per dag. Bilarna är i drift mellan klockan 09.00 och 21.00 varje dag. 

Systemet gör att personerna inte behöver transporteras till vården och isoleras i väntan på provsvar, utan kan stanna hemma.

Personen får besked per telefon och transporteras till infektionskliniken om provet är positivt, säger Patrik Söderberg, chefläkare Region Stockholm.

Metoden kommer från Storbritannien och lämpar sig för personer med lindriga symptom som inte är i behov av sjukhusvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.