Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tält utanför Akademiska ska snabba på provtagning

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen satte Akademiska sjukhuset upp ett provisoriskt tält utanför infektionskliniken för att effektivisera provtagningen av patienter som kan vara smittade med coronavirus.

Den tillfälliga ”mottagningen” kan ta emot flera patienter i timmen.

– En vanlig sjukhussal behöver vädras ur en stund innan nästa patient kan komma in, men här är det lättare att ventliera bort eventuell smitta, säger infektionsläkare Fredrik Sund.

Under lördagen testas ett 15-tal patienter här. Flertalet av dem har haft kontakt med de två personer som hittills bekräftats vara smittade i Uppsala, en kvinna som varit i Iran och en kvinna som varit på en jobbresa i Tyskland.

Måste vara inbokade

Tältet är inte en ”drop-in” för människor som är oroliga, påpekar Fredrik Sund.

– Man ska först ha symptom och varit i kontakt med ett smittat fall – eller varit i ett riskområde. Och för att få komma hit måste man först ha varit i kontakt med 1177. Sedan ringer vi upp och bokar en tid med den som kan bära på smittan.

Infektionskliniken på Akademiska sjukhuset har tagit in extra personal under helgen för att hinna med all provtagning.

Hör Fredrik Sund berätta mer i klippet ovan.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet