Flera nya fall av coronasmitta har bekräftats i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT/TT

Flera nya coronafall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fem nya fall av corona har bekräftats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten under torsdagskvällen. Tre personer har smittats efter utlandsresor, två har smittats i Sverige.

De fem nya fallen utgörs av tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den person som tidigare påvisats smittad under onsdagen och som nu vårdas på Sahlgrenska sjukhus. Den tredje personen i Västra Götaland har smittats under en resa i norra Italien.

Coronapandemin

En person i Uppsala har smittats under en resa i Tyskland. Patienten sökte vård i Sverige efter symptom på en luftvägsinfektion. Den personen får nu vård.

”Genomför smittspårning”

En person i Region Stockholm smittades under en resa i Iran och vårdas nu isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienten får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi nu fått bekräftat är ett fall av en person som smittats utanför Sverige och inte här i Stockholm, säger Per Follin, Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Totalt rör det sig nu om sju bekräftade fall av corona i Sverige.

Hög risk att fler fall upptäcks

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands är hög.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Se hela sändningen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet