Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här kan du se hela presskonferensen om de nya coronafallen i Sverige. Foto: SVT/TT

Flera nya coronafall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fem nya fall av corona har bekräftats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten under torsdagskvällen. Tre personer har smittats efter utlandsresor, två har smittats i Sverige.

De fem nya fallen utgörs av tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den person som tidigare påvisats smittad under onsdagen och som nu vårdas på Sahlgrenska sjukhus. Den tredje personen i Västra Götaland har smittats under en resa i norra Italien.

En person i Uppsala har smittats under en resa i Tyskland. Patienten sökte vård i Sverige efter symptom på en luftvägsinfektion. Den personen får nu vård.

”Genomför smittspårning”

En person i Region Stockholm smittades under en resa i Iran och vårdas nu isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

– Nu arbetar vi enligt våra rutiner. Patienten får vård och vi genomför smittspårning för att nå eventuella personer som patienten kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi nu fått bekräftat är ett fall av en person som smittats utanför Sverige och inte här i Stockholm, säger Per Follin, Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Totalt rör det sig nu om sju bekräftade fall av corona i Sverige.

Hög risk att fler fall upptäcks

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands är hög.

– Det var väntat att vi skulle få nya fall av smitta i Sverige Hittills har alla fall av covid-19 koppling till resande, direkt eller indirekt via nära kontakt med en smittad person och vi ser i nuläget inte någon allmän smittspridning ute i samhället, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Se hela sändningen på SVT Play.

SVT rapporterade · Direktrapportering coronaviruset

Hej! Tack för att ni följer SVT:s direktrapportering. Vi har haft väldigt många bra frågor och gjort många publiceringar men det har också tyngt ner publiceringsverktyget. För att tekniken ska vara med oss även i fortsättningen öppnar vi därför upp ett nytt publiceringsverktyg. Ni måste därför uppdatera denna sida för att se nya publiceringar, eller klicka här.
11.09
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen om coronaviruset. 
Under måndagen har det kommit flera nya uppgifter från bland annat Kina, Italien, Sydkorea och Iran.
Vi kommer rapportera fortlöpande här under hela dagen. 
11.17
För första gången sen kulturrevolutionens dagar, 1966-1976, skjuter Kina upp folkkongressens öppnande med anledning av coronaviruset.
Kinas folkkongress skulle samlas i Peking den 5 mars. Det årliga sammanträdet är en central händelse inom kinesisk politik då parlamentets närmare 3 000 delegater samlas under tio dagar för att godkänna nya lagar och presentera ekonomiska mål för året.
11.22
Antalet smittade är över 77 000 människor och över 2 500 personer har dött av coronaviruset, rapporterar Reuters. 
 
11.24
För känndedom: Det nya coronaviruset heter sars-cov-2, medan sjukdomen heter covid-19, enligt WHO.
11.25
Hej! Om några veckor kommer jag att åka till Japan och min mamma är jätteorolig över coronaviruset. Behöver man vara orolig och hur allvarligt är det i Japan just nu?
11.44
Sverige skjuter till 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder med svagare sjukvårds- och hälsoorganisationer, berättade regeringen på en pressträff i dag.
11.50
Sverige har hittills haft ett bekräftat fall, en kvinna i Jönköping som upptäcktes i början på februari. Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning i Sverige som mycket låg, men säger att det kan bli aktuellt att enstaka resenärer för in smittan.
11.52
Både Folkhälsomyndigheten och regeringen följer utvecklingen noga. Efter att 150 nya fall av viruset upptäcktes i Italien i helgen förs diskussioner på EU-nivå mellan expertmyndigheter och aktörer om situationen och hur beredskapen kan växlas upp om det skulle behövas.
11.54
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Regeringen säger att man följer utvecklingen noga och att det finns en bra beredskap inom myndigheterna och i sjukvården för att hantera en eventuell smittspridning i Sverige 

Regeringen rustar för coronaviruset

SVT NyheterRegeringen går in med ytterligare 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder som drabbats av coronaviruset. Sverige befinner sig inte i något akut läge, men regeringen är beredd att vidta fler åtgärder om det skulle krävas, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet