Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nu har vi börjat kontrollera hur mannen rört sig och vilka han har träffat”, säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bekräftat coronafall i Göteborg – person vårdas på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern som just nu vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset. Smittan konstaterades under onsdagen efter rutinmässiga tester. Ett fyrtiotal personer kan ha exponerats för smittan.

Mannen som har varit i norra Italien insjuknade tre dagar efter hemkomsten till Sverige med feber och luftvägssymtom. Den smittade uppsökte själv infektionskliniken och efter tester så konstaterades det alltså under onsdagen att personen bär på viruset.

– Det här var något vi var förberedda på skulle hända, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

Mannen som just nu vårdas på infektionskliniken uppges må bra, men han ligger inne för observation.

På infektionskliniken var man väl förberedda. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. Patienten vårdas i ett isoleringsrum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

Under torsdagen så meddelade samtidigt Närhälsans vårdcentral i Landvetter att man infört nya rutiner efter att en ung man besökt vårdcentralen och uppvisat symtom som stämmer in på coronavirus.

Kartlägger vilka mannen träffat

Nu har också kontaktspårning av närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smitta påbörjats.

I Sverige är två personer bekräftat smittade av viruset.

– De kommer att tillfriskna och få gå hem så småningom, säger Anders Tegnell.

Hur farligt är det här viruset?

– De allra flesta som får den här infektionen, om man inte är väldigt gammal eller har någon grundläggande sjukdom, får en väldigt mild infektion, säger Anders Tegnell.

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet, utan ska stanna hemma för att inte riskera att föra smittan vidare.

I klippet ovan berättar regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg mer.

SVT rapporterade · Direktrapportering coronaviruset

Hej! Tack för att ni följer SVT:s direktrapportering. Vi har haft väldigt många bra frågor och gjort många publiceringar men det har också tyngt ner publiceringsverktyget. För att tekniken ska vara med oss även i fortsättningen öppnar vi därför upp ett nytt publiceringsverktyg. Ni måste därför uppdatera denna sida för att se nya publiceringar, eller klicka här.
11.09
Hej och välkomna till den här direktrapporteringen om coronaviruset. 
Under måndagen har det kommit flera nya uppgifter från bland annat Kina, Italien, Sydkorea och Iran.
Vi kommer rapportera fortlöpande här under hela dagen. 
11.17
För första gången sen kulturrevolutionens dagar, 1966-1976, skjuter Kina upp folkkongressens öppnande med anledning av coronaviruset.
Kinas folkkongress skulle samlas i Peking den 5 mars. Det årliga sammanträdet är en central händelse inom kinesisk politik då parlamentets närmare 3 000 delegater samlas under tio dagar för att godkänna nya lagar och presentera ekonomiska mål för året.
11.22
Antalet smittade är över 77 000 människor och över 2 500 personer har dött av coronaviruset, rapporterar Reuters. 
 
11.24
För känndedom: Det nya coronaviruset heter sars-cov-2, medan sjukdomen heter covid-19, enligt WHO.
11.25
Hej! Om några veckor kommer jag att åka till Japan och min mamma är jätteorolig över coronaviruset. Behöver man vara orolig och hur allvarligt är det i Japan just nu?
11.44
Sverige skjuter till 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder med svagare sjukvårds- och hälsoorganisationer, berättade regeringen på en pressträff i dag.
11.50
Sverige har hittills haft ett bekräftat fall, en kvinna i Jönköping som upptäcktes i början på februari. Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning i Sverige som mycket låg, men säger att det kan bli aktuellt att enstaka resenärer för in smittan.
11.52
Både Folkhälsomyndigheten och regeringen följer utvecklingen noga. Efter att 150 nya fall av viruset upptäcktes i Italien i helgen förs diskussioner på EU-nivå mellan expertmyndigheter och aktörer om situationen och hur beredskapen kan växlas upp om det skulle behövas.
11.54
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Regeringen säger att man följer utvecklingen noga och att det finns en bra beredskap inom myndigheterna och i sjukvården för att hantera en eventuell smittspridning i Sverige 

Regeringen rustar för coronaviruset

SVT NyheterRegeringen går in med ytterligare 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond för att stötta länder som drabbats av coronaviruset. Sverige befinner sig inte i något akut läge, men regeringen är beredd att vidta fler åtgärder om det skulle krävas, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet