”Nu har vi börjat kontrollera hur mannen rört sig och vilka han har träffat”, säger regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Foto: TT/SVT

Bekräftat coronafall i Göteborg – person vårdas på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern som just nu vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset. Smittan konstaterades under onsdagen efter rutinmässiga tester. Ett fyrtiotal personer kan ha exponerats för smittan.

Mannen som har varit i norra Italien insjuknade tre dagar efter hemkomsten till Sverige med feber och luftvägssymtom. Den smittade uppsökte själv infektionskliniken och efter tester så konstaterades det alltså under onsdagen att personen bär på viruset.

– Det här var något vi var förberedda på skulle hända, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

Mannen som just nu vårdas på infektionskliniken uppges må bra, men han ligger inne för observation.

På infektionskliniken var man väl förberedda. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. Patienten vårdas i ett isoleringsrum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

Under torsdagen så meddelade samtidigt Närhälsans vårdcentral i Landvetter att man infört nya rutiner efter att en ung man besökt vårdcentralen och uppvisat symtom som stämmer in på coronavirus.

Kartlägger vilka mannen träffat

Nu har också kontaktspårning av närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smitta påbörjats.

I Sverige är två personer bekräftat smittade av viruset.

– De kommer att tillfriskna och få gå hem så småningom, säger Anders Tegnell.

Hur farligt är det här viruset?

– De allra flesta som får den här infektionen, om man inte är väldigt gammal eller har någon grundläggande sjukdom, får en väldigt mild infektion, säger Anders Tegnell.

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet, utan ska stanna hemma för att inte riskera att föra smittan vidare.

I klippet ovan berättar regionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg mer.

SVT rapporterade · Direktrapportering coronaviruset

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet