Mer telefonkontakt istället för läkarbesök, och mer kontakt med sjuksköterskor istället för läkare i den mån det är möjligt. Det är några av åtgärderna som genomförs på Karolinska sjukhusets cancerklinik för att hinna behandla köplacerade patienter.
För cancersjuka Ewa Ekstrand, som är vice ordförande på blodcancerförbundet, känns åtgärderna, inte minst telefonsamtalen, oroande.
– Några gånger kan det säkert vara bra med ett telefonsamtal, men de allra flesta gånger behöver man en kontakt med en människa som man hinner prata med i lugn och ro.
Klinikchef: Telefonkontakt inget problem
Thomas Walz är klinikchefen som står bakom åtgärderna. Han tror inte att telefonkontakten är ett problem.
– Nej, det tror jag verkligen inte. snarare så anpassar vi behov och önskemål till vad vi kan erbjuda och vi äventyrer på inget sätt kvalitén på vården eller patientsäkerheten med de här åtgärderna.
ABC: Hur kommer det sig att situationen inte kunnat undvikas tidigare?
– Vi har följt den plan vi har. Vi har inga väntande till nybesök. så vi har en väldigt god tillgänglighet, men vårt mål är attt uppnå 100 procent tillgänglighet. och då måste vi göra det här.
Kortsiktig lösning
Eva kan se behovet av ett mer effektivt mottagande men menar att det egentliga problemet, sjuksköterskebristen, kvarstår.
– Man måste ta till krislösningar i den här situation för det är helt ohållbart att människor får vänta så länge på diagnos och cancerbehandlingar. Då förstår jag att man tar till krisåtgärder. Men det betyder inte att det är bra lösningar. De kan vara nödvändiga i en kort period, men de är inte bra.