Poliskälla: ”Gängen har vunnit mark”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags mördades två gängmedlemmar från Hässelby/Vällingby på öppen gata i Kista. Nu vittnar poliser om att underbemanning gjort att gängen kunnat växa sig starkare.

– Det har gjort ont i polishjärtat, säger en polis som SVT Nyheter Stockholm pratat med.

I höstas tvingades ett 20-tal poliser lämna gatorna i Hässelby/Vällingby för att istället sitta inne och utreda brott som exempelvis inbrott, stöld och ringa narkotikabrott.

– Det har gjort ont i polishjärtat när medborgare har ringt och bett om hjälp med till exempel narkotikahandel i deras bostadsområden eller till och med trapphus och svaret de fått är att det inte finns några poliser som kan hjälpa till förrän i mars, säger polismannen ”Johnny”, som har god insyn, till SVT Nyheter Stockholm.

”Fler drabbade har fått hjälp”

Bilden av situationen delas dock inte av polischeferna i Hässelby/Vällingby. Därifrån menar man istället att man lyckats hjälpa fler personer genom att stärka upp med utredare.

– Det som vi kunde se var att anmälda brott inte utreddes vilket i stort sett skulle innebära att det var straffritt att begå brott. Därför behövde vi utreda och vi har faktiskt kunnat utreda fler brott och fler drabbade människor i vårt område har faktiskt fått hjälp, säger kommunpolisen Tommy Stiernerlantz.

”Kommer bli som Rinkeby och Tensta”

Men poliskällor till SVT Nyheter Stockholm vittnar också om att deras frånvaro fått andra konsekvenser. I onsdags sköts två gängmedlemmar ihjäl i Kista och båda männen hade anknytningar till Hässelby/Vällingby. Och poliserna menar att just gängen kunnat växa sig starkare när många poliser lämnat gatorna.

Läs också: Polisen: Tolv gängkrig rasar i Stockholm just nu

Först i förra veckan beslutade en polischef om att de förflyttade poliserna skulle återgå till sina jobb som BF-poliser, alltså jobba brottsförebyggande.

– Att utredningssidan är under isen och att det är prioriterat har vi alla förståelse för, men detta är inte en bra lösning. Att lägga BF-ansvaret på de få ingripandepoliserna som är kvar är orimlighet. Jag tror att det kommer leda till att ännu fler söker sig bort, eller slutar helt. Hässelby/Vällingby kommer att bli som Rinkeby och Tensta om man inte gör något åt detta, säger polismannen ”Johnny”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.