Den 8 januari sköts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Foto: TT

Polisen: ”Prioriterat att bryta våldskurvan”

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första kvartal har det skett 28 bekräftade skjutningar i Stockholms län och trots den höga siffran är det ändå något bättre än senaste tre åren. De senaste månaderna har ingen heller skjutits till döds.

De 28 skjutningarna i länet mellan 1 januari och 4 april resulterade i två dödsfall och tio skadade. Det är, marginellt, färre skjutningar, färre döda och skadade än motsvarande siffror senaste tre åren. De två dödsfallen inträffade under årets första veckor, vilket innebär att inga dödsskjutningar skett på nästan tre månader i Stockholms län.

”Vi har låst in en hel del aktörer”

Jan Evensson, polismästare i Stockholm.

– Det är alldeles för tidigt att prata om några trendbrott. Vi är försiktiga med slutsatser men det vi ser är att vårt breda polisarbete, allt det som görs i regionen av våra duktiga kollegor, ger resultat, säger Jan Evensson, kanslichef och polismästare i region Stockholm.

Jan Evensson leder polisens särskilda insats Max som är en förstärkning av polisens arbete för att bryta våldskurvan. Insatsen har pågått sedan årsskiftet.

– Vi har beslagtagit fler vapen, mer narkotika och pengar som är i kriminella kretsar. Vi har låst in en hel del aktörer som är viktiga för oss och som är strategiska personer. Det hoppas vi har en verkan, säger Jan Evensson.

En viktig del av polisens arbete för att stoppa skjutningarna är att störa och minska narkotikaförsäljningen och få bort vapen. Senast i söndags gjorde polisen ett större narkotika- och vapenbeslag där man hittade en mängd vapen, sprängämnen och flera kilo narkotika i Skärholmen.

Antal skjutningar under perioden 1 januari till 4 april för senaste fem åren och i år

2018:   28 bekräftade skjutningar resulterade i  2 avlidna, 10 skadade

2017:   31 bekräftade skjutningar resulterade i  6 avlidna, 11 skadade

2016:   29 bekräftade skjutningar resulterade i  3 avlidna, 10 skadade

2015:   37 bekräftade skjutningar resulterade i  3 avlidna, 15 skadade

2014:   21 bekräftade skjutningar resulterade i  2 avlidna, 4 skadade

2013:   17 bekräftade skjutningar resulterade i  1 avliden, 3 skadade

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer