Erik Widstrand, kommenderingschef polisen i Stockholms län Foto: Pressbild

Färre skjutningar i Stockholm: ”Har jobbat med att få bort skjutvapen”

Publicerad

Polisen i Stockholm ser en minskning av antalet skjutningar. Men man vågar inte prata om något trendbrott.
– Vi är absolut inte nöjda, det måste bli mycket bättre, säger Erik Widstrand, kommenderingschef för polisen i Stockholms län.

I år har det inträffat 18 bekräftade skjutningar i Stockholms län vilket är en minskning om man jämför med samma tidsperiod förra året. Polisen tror att minskningen har att göra med de stora insatser som gjorts för att minska antalet illegala skjutvapen och hitta aktörerna som säljer dem.

– Vi drar inga förhastade slutsatser av den här statistiken. Det positiva är att vi inte har ökning utan en liten försiktig minskning som vi tror är på grund av våra stora insatser där vi har jobbat konsekvent med att få bort skjutvapen och handgranater, säger Erik Widstrand, kommenderingschef för polisen i Stockholms län.

”Måste bli mycket bättre”

Erik Widstrand vågar inte prata om något trendbrott men menar att man tagit ett bra steg på vägen.

– Vi är absolut inte nöjda, det måste bli mycket bätttre.

Och vad ska ni göra då för att det ska bli bättre?

– Vårt arbete har pågått under en längre tid men vi har intensifierat det ännu mer under tidens gång. Vi kommer framförallt att jobba långsiktigt på samhällsuppbyggande med bra samhällsplaner. Det handlar om att vi hjälper kommunerna och andra delar av förvaltningar i regionen men vi behöver också titta tillsammans utifrån det arbete vi gjorde i Södertälje så att vi kan lära oss av de goda exemplen.

”Behöver få in fler polisanställda”

Under 2017 skedde 129 skjutningar i region Stockholm och ett riktat arbete för att bryta våldskurvan sker i hela länet. Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken och därmed även det som polisen ska jobba emot än mer intensivt.

– Dels behöver vi fortsätta enligt arbetsmetodiken – det handlar om att få stopp på vapeninförsel i Sverige – och det andra är att vi behöver få in fler polisanställda. Vi behöver skapa förhållanden, arbetstillfällen och möjligheter för unga att studera och få en bra samt vanlig samhällsuppbyggnad som i sin tur skapar ett bra samhälle. Så det här är ett väldigt brett arbete som måste gå igång överallt, avslutar Erik Widstrand.

Under perioden 2018-01-01 till 2018-03-06 har det inträffat 18 bekräftade skjutningar som resulterade i 2 avlidna och 4 skadade.

Under samma period 2017 (2017-01-01 t o m 2017-03-06) skedde 22 bekräftade skjutningar som resulterade i 3 avlidna och 11 skadade.

Under samma period 2016 (2016-01-01 t o m 2016-03-06) skedde 20 bekräftade skjutningar som resulterade i 2 avlidna och 7 skadade.

Under samma period 2015 (2015-01-01 t o m 2015-03-06) skedde 27 bekräftade skjutningar som resulterade i 1 avliden och 13 skadade.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer