Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fas fyra har startat i Stockholm – bokningen överbelastades direkt Foto: SVT/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fas fyra har startat i Stockholm – bokningen överbelastades direkt

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm inleder nu fas fyra av vaccinationerna mot covid-19. Till en början kommer regionen att ha en åldersindelning om femårsintervall. Direkt efter beskedet blev det i princip omöjligt att logga in i appen där man ska boka.

-Det här är ett stort steg mot friheten, säger hälso- och sjuvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till TT.

Region Stockholm inleder fas fyra av vaccineringarna mot covid-19 genom att nu släppa på successivt uppifrån och ner, i åldersintervaller om fem år. Från klockan 11.15 på onsdagen är systemet i gång så att bokningar kan göras.

-Nu till en början är det alltså 55- till 59-åringarna som kommer att kunna boka, säger Anna Starbrink.

-Det känner oerhört skönt för varje ny fas som vi kan inleda. I den här gruppen räknar vi med att det kommer att finnas 150 000 personer som nu har möjlighet att boka.

”Pröva igen imorgon”

Gruppen 55-59-åringar i Stockholms är stor, cirka 150 000. När nyheten kom på förmiddagen blev appen Alltid öppet direkt överbelastad och det blev svårt att logga in.

– Vi väntar oss ett stort intresse från allmänheten och de första tiderna kommer säkert att bli fullbokade direkt. I de tidigare faserna har vi sett ett hårt tryck när vi öppnat upp för en ny åldersgrupp, och det är bra att det finns ett stort intresse för att vaccinera sig mot covid-19 så att vi kan trycka tillbaka smittspridningen, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg i ett pressmeddelande.

– Till den som har bekymmer med att hitta en tid vill jag säga: pröva igen imorgon. Vi släpper nya tider löpande. Det går bara att boka om man har rätt ålder inne. Vi vaccinerar med de doser vi får in, så snabbt och så smittsäkert som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer