Fastighetsavgift för hyreshus kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att ägare till hyresfastigheter kan komma att slippa kommunal fastighetsavgift i framtiden.

Regeringen vill öka takten i bostadsbyggandet, i synnerhet för hyresrätter. De har under många år fått stå tillbaka för bostadsrätter därför att byggbolagen tjänar mer pengar på att bygga bostadsrätter.

En av flera utredningar som rör bostadsmarknaden har enligt sina direktiv haft i uppdrag att se över hur skatterna ska sänkas för hyresrätter i syfte att öka utbudet. Och utredningens ordförande Hases Per Sjöblom bekräftar för Dagens Nyheter att ”mycket talar för att det blir ett sådant förslag”. Utredningens hela förslag presenteras den 15 januari.

Rätt till rot

Den ska också ta ställning till om hyresgäster eller hyreshusens ägare ska få rätt att göra rot-avdrag.

Men att slopa fastighetsskatten kommer knappast att sätta fart på byggandet av hyresrätter, tror Bengt Hansson, analytiker på Boverket.

– Det är för små belopp. Problemet ligger inte där utan i att konkurrensen inom byggsektorn är för dålig och lönsamhetskraven höga. Det är närmast en oligopolmarknad.

– Det kanske kan bidra en aning men det ska mer till, säger han.

Efterlyser subventioner

Allt fler aktörer har börjat efterlysa någon form av subventioner även om man sällan vill ta det ordet i sin mun.

Skanskas vd Johan Karlström anser att det helt klart måste göras något för att få fart på bostadsbyggandet. Men han menar att anledningen till att det byggs så få hyresrätter är att det finns ett tak för hur höga hyror man får ta.

– Ska man ha kvar den hyresregleringen måste man ta bort något på kostnadssidan för att kalkylen ska gå ihop, säger han.

– Jag är positiv till olika typer av åtgärder för att få i gång byggandet av hyresrätter. Men om det just är den här formen som är rätt sätt att stimulera kan jag inte uttala mig om.

Karlström konstaterar att lönsamheten i hyresrätter är för låg för att man ska nå sina avkastningskrav.

– I dag ligger marginalerna betydligt under avkastningskraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.