Anders Liwendahl är projektledare på Trafikverket och informerar om att varningsskyltar och skyddsbilar är utställda på den hala vägsträckan. Foto: Trafikverket/SVT

Asfalt orsakar olyckor på E4/E20 Södertäljevägen

Uppdaterad
Publicerad

Under september har flera trafikolyckor ägt rum på den tillfälliga vägomläggningen av E4/E20 mellan Kungens Kurva och trafikplats Lindvreten. Felet beror på att asfalten som lagts är hal, vilket är särskilt farligt när det regnar. Nu måste Trafikverket fräsa vägsträckan.

Olyckorna på E4/E20 Södertäljevägen ska enligt Trafikverket främst ha inträffat vid de skarpa s-kurvorna vid vått väglag de senaste veckorna. Under fredagskvällen väntas igen regn, och myndigheten varnar trafikanter för halt väglag i båda riktningar med hjälp av varningsskyltar och skyddsbilar.

– Vi vet inte riktigt vad det är som har hänt. Det är standardbeläggning som vi har på E4/E20 Södertäljevägen och den är lagd i oktober förra året. Vi jobbar nu för att ta reda på vad orsaken är. Vi har ju upptäckt att beläggningen är hal och därför åtgärdar vi den. Det gör vi genom att fräsa den så att den blir raspig igen, så att man får friktion, säger Anders Liwendahl, projektledare på Trafikverket.

Om det är rätt sorts asfalt, vad har då hänt med den?

– Stenen i beläggningen är ju det som däcken rullar och nöter på. Den kan naturligtvis poleras och bli hal. Stenen kommer från olika bergtäkter och vi håller på att undersöka om det är stenen i asfalten som det kan vara något speciellt med.

Mellan Kungens kurva och trafikplats Lindvreten

Sträckan mellan Kungens kurva och trafikplats Lindvreten är skyltad som arbetsområde och har nedsänkt hastighet till 70 km/h. Det är tre körfält i vardera riktning som berörs. Trafikverket fick kännedom om olyckor på grund av halka på platsen för två och en halv vecka sedan, uppger man.

– När vi fick rapport om de första olyckorna var vi snabbt ute med skyltar och satte upp ”varning för halt väglag”. När vi också såg att det skulle komma regn körde vi ut TMA-fordon, blinkbilar, för att få ner hastigheten på trafiken och för att undvika att det ska hända någonting mer, säger Anders Liwendahl.

Det är fredag idag, många reser, och regn väntas under kvällen. Vad gör ni för att varna människor?

– Vi började fräsningen i onsdags kväll och den kommer att pågå ett antal nätter framåt. Vi är nog inte klara förrän i mitten av nästa vecka. Under tiden kommer varningsskyltar sitta uppe och när det regnar kommer vi att ha varningsfordon ute som varnar för det här.

Trafikverket har tillsammans med sin entreprenör för beläggningen, Skanska, utfört friktionstester.

Vad är ett TMA-fordon?

Ett TMA-fordon eller TMA-bilar, också kallade skyddsbilar, är tyngre fordon med påkörningsskydd monterat baktill som används vid vägarbete som ett skydd. De blinkar och fungerar som en varnande signal som ska uppmärksamma bilister att sänka hastigheten.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.