Migrationsverkets förvar i Märsta. Foto: TT/Maja Suslin

Fel person flögs till Bagdad – Kriminalvården polisanmäler tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Fel person hämtades från Migrationsverkets förvar i Märsta i juni och flögs till Bagdad i Irak. Kriminalvården upptäckte misstaget först efter att flyget landat och irakisk gränspolis kontaktats. Händelsen har polisanmälts som misstänkt tjänstefel.

Orsaken till det hela var bristande identitetskontroll, enligt en incidentrapport från Kriminalvården. Men på grund av att det saknades en tydlig instruktion för hur en sådan kontroll skulle gå till anser utredaren att det inte är en enskild anställd som bär ansvaret.

För att undvika liknande misstag framöver anser utredaren att det är viktigt att Kriminalvårdens transportledare har möjlighet att utföra en ordentlig identitetskontroll, genom att till exempel ha tillgång till fotodokumentation för att kunna styrka personers identitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.