Exteriör av Migrationsverket i Stockholmsförorten Märsta. Foto: Maja Suslin/TT

Flera personer har rymt från Migrationsverkets förvar i Märsta

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tolv personer har rymt från Migrationsverkets anläggning i Märsta, norr om Stockholm. Larmet kom vid 03-tiden under söndagsnatten och en polisinsats pågår i området. Vid 07-tiden hade polisen omhändertagit sex personer.

Enligt Mats Almquist, vakthavande befäl vid polisen i Stockholm, ska personerna ha tagit sig ut från anläggningen genom att krossa ett fönster och därefter rymma till fots. Samtliga tolv är förvarstagna där vissa väntar på att få utvisningsbeslut verkställda.

En timme efter larmet hade två personer fångats in. Vid 07-tiden hade polisen omhändertagit sex personer.

– Dessa kör vi nu tillbaka till Migrationsverket i Märsta, säger Mats Almquist, vakthavande befäl Stockholmspolisen.

På morgonen uppger polisen att man avslutat sökandet efter de rymda personerna.

– De är nu efterlysta enligt utlänningslagen och tas i förvar igen om de syns till, säger Eva Nilsson, polisens presstalesperson.

Inte olagligt att fly

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har händelsen inträffat med anledning av att 80 personer ska tvångsutvisas på tisdag till Afghanistans huvudstad Kabul.

– Alla som flydde är afghaner som ska utvisas på tisdag. De vill inte återvända till Afghanistan, för det är för mycket problem där nu. Det är för farligt. De hade en chans att rymma och tog den, säger en ung afghan som också ska utvisas på tisdag.

Det är inte olagligt att fly från förvar, och de brottsmisstankar som är aktuella i samband med rymningen i Märsta är den skadegörelse som utförts då ett fönster krossats på förvaret.

Migrationsverket kan besluta om att ta personer som har ett utvisnings- eller avvisningsbeslut i förvar. Att vara satt i förvar innebär att man är frihetsberövad och måste stanna inom en låst avdelning.

Myndigheten förfogade i maj över 502 förvarsplatser i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer