Gränspolisen blir allt effektivare i arbetet med utvisningar till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Fram till den 29 juli tvångsutvisade gränspolisen 201 personer till Afghanistan – och det är lika många som under hela förra året. Detta trots att de inte fått fler överlämnade fall från Migrationsverket.

Chefen för gränspolisen ser flera orsaker till den ökade effekiviteten.

– Dels handlar det om att vi har sambandspersonal på plats i Kabul och ett bra samarbete med afghanska myndigheter. Det handlar också om att vi fått en lagändring. Den gamla gymnasielagen som i princip innebar verkställdhetsstopp, har ändrats. Vi har ett avtal mellan EU och Afghanistan och mellan Sverige och Afghanistan som underlättar återvändandet, säger Patrik Engström som är chef för gränspolisen.

Trots att många personer skickas till polisen för tvångsåtgärder så är det en liten andel där tvångsmedel i slutändan behövs menar han även om det är polisen som för personerna ut ur landet. 

Oroligheter i landet och resursbrist två utmaningar

Patrik Engstöm tror att de kan bli än mer effektiva men ser också utmaningar.

– Vi har väldigt många ärenden och det blir i längden en resursfråga. Sen är den politiska utvecklingen stabiliteten och säkerheten en riskfaktor som vi följer noga.

I nuläget påverkar inte oroligheterna i Afghanistan utvisningarna.

– Vi följer läget och har folk på plats men vi följer Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.