Elin Ersson döms för brott mot luftfartslagen av Göteborgs tingsrätt. Foto: TT/Privat

Kvinna stoppade flygplan på Landvetter – döms till dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

Elin Ersson, 21, fälls för brott mot luftfartslagen efter att ha hindrat ett plan från att lyfta i syfte att stoppa en utvisning. Hon ställde sig upp inne i planet och vägrade sätta sig ner – trots flygbesättningens uppmaningar.Åklagaren yrkade på fängelse men tingsrätten nöjde sig med dagsböter.

Tingsrätten anser att det är bevisat att Elin Ersson förstått att hon skulle sitta på sin plats vid tiden för avgång. Att inte följa befälhavarens bestämmelser ombord ett flyg är straffbart, enligt domen, däremot anses brottet inte vara allvarligare än att böter är en tillräcklig påföljd.

Här kan du se SVT:s direktsändning i samband med domen.

Ersson anser inte att hon begått något brott och hennes försvarare, advokat Tomas Fridh, är besviken över dagens dom.

– Tingsrätten gör en extensiv tolkning av vad som är straffbelagt. Hennes ambition var inte att bryta mot lagen och hon hade fog för sin bedömning. Vi kommer att överklaga domen, säger han i ett uttalande på Fridhs advokatbyrås Facebooksida.

Livesänd aktion fick internationell spridning

Det var den 23 juli i fjol som en afghansk man i 50-årsåldern skulle utvisas med ett flyg från Landvetter flygplats. Elin Ersson hindrade då planet från att lyfta genom att ställa sig upp och vägra sätta sig ner, trots tillsägelser från kabinpersonal. Efter omkring 15 minuter fick mannen lämna planet som därpå lyfte en halvtimma försenat. Elin Ersson livesände aktionen, som fick stor internationell spridning, på sociala medier.

Hennes ursprungsplan var att förhindra utvisningen av en pojke till Afghanistan, som dock inte befann sig på planet. Istället var det en medelålders afghansk man som skulle utvisas efter avtjänat fängelsestraff.

– Min utgångspunkt är att mannen som skulle deporteras är människa och förtjänar att leva. I Sverige har vi inte dödsstraff, men en deportering till ett land i krig kan innebära döden, sade Elin Ersson i en intervju med TT.

”Gjort sig skyldig till brott”

Händelsen polisanmäldes och hon åtalades senare för brott mot luftfartslagen.

– Jag menar att hon har gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och som hon inte vill erkänna, så därför får en domstol avgöra detta, sa kammaråklagare James von Reis till TT i samband med åtalet.

Den 4 februari inleddes förhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt. I straffskalan för brottet finns böter eller fängelse i högst sex månader. Hennes advokat, Thomas Fridh, uppgav då för SVT att Elin Ersson nekar till brott.

– Hon tycker att hon är oskyldig. Hon erkänner det hon har gjort men hon kan inte se att lagstiftningen förbjuder det här beteendet.

Oklart om olagligt

Advokaten Thomas Fridh anser inte heller att agerandet bör betraktas som ett brott.

–  Allt som ska bestraffas ska gå att förutsäga. Det ska stå skrivet i lag tydligt så att var och en förstår vad som är olagligt och inte. I juli gick det inte att förstå vad som var olagligt i den här situationen menar jag, och därför ska det inte bestraffas i dag, sa han då.

Vi har sökt Elin Ersson. Hon vill inte kommentera dagens dom.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.