Aktivisten Elin Ersson begär ny rättegång efter misstankar om jäv. Foto: Adam Ihse/TT

Aktivisten Elin Ersson döms till dagsböter – igen

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Elin Ersson, som hindrade ett flygplan från att lyfta då hon ville stoppa en utvisning, döms nu i en ny tingsrättsdom till dagsböter – igen. Rättegången i tingsrätten gjordes om, då en nämndeman på förhand uttalat sig om hennes skuld.

Det var i början av 2019 som Elin Ersson dömdes till dagsböter för brott mot luftfartslagen, en dom som hon överklagade.

Men istället för att ta upp målet valde hovrätten att skicka tillbaka fallet till tingsrätten. Orsaken var att en nämndeman ansågs ha varit jävig.

Nämndemannen var en politiker från Sverigedemokraterna som redan innan förhandlingen började hade kallat Ersson för en ”brottsling”.

Tingsrättens nya dom, som meddelades under onsdagen, är i stort sett densamma som den förra, och Elin Ersson döms till 60 dagsböter om 70 kronor.

Stefan Eriksson, advokat och flygrättsexpert, finner inte domen förvånande men anser att hon borde dömts till ett fängelsestraff.

– Hon borde ha fått ett fängelsestraff på ungefär 14 dagar, säger han i SVT Nyheters direktsändning.

Tingsrättens bedömning är dock att påföljden stannar vid böter eftersom flygplanet befann sig på marken.

Fick lämna sitt uppdrag

Det var i ett Facebookinlägg som politikern fällde kommentaren. Att en nämndeman uttalar sig om skuldfrågan innan rättegången ens har startat anses alltså vara ett brott mot opartiskheten.

”Detta uttalande måste anses vara ägnat att rubba förtroendet till nämndemannens opartiskhet i målet”, skrev hovrätten i ett pressmeddelande.

Efter händelsen sparkades nämndemannen från sina uppdrag i Göteborgs tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningsprotest

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter