Ett misstänkt föremål på Landvetter flygplats ska nu kontrolleras av polisen. Foto: TT

Kvinna stoppade flygning – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att Elin Ersson hindrat ett plan från att lyfta i syfte att stoppa en utvisning fick spridning över hela världen. Den 21-åriga kvinnan åtalades därefter för brott mot luftfartslagen. Hon anser inte att hon begått något brott.

23 juli 2018: Ett flygplan på Landvetter hindras från att lyfta på grund av att Elin Ersson vägrade lyda kaptenens order. Hennes syfte var att stoppa en utvisning till Afghanistan. Kriminalvården beslutar att inte genomföra utvisningen den dagen och hon tas om hand av polis.

Elin Ersson livesänder hela händelsen på sociala medier, videon sprids och den blir en nyhet över hela världen.

27 juli 2018: Åklagarmyndigheten meddelar att en förundersökning har inletts gällande misstänkt brott mot luftfartsförordningen.

19 oktober 2018: Elin Ersson åtalas för brott mot luftfartsförordningen. I stämningsansökan skriver åklagaren att hon ”inte åtlydit vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord genom att vid tiden för flygplanets avgång då alla passagerare skall sitta gå runt inne i flygplanet och stå upp i mittgången och vägra att sätta sig”.

4 februari 2019: Rättegång inleds vid Göteborgs tingsrätt. Inför rättegången skickade Elin Erssons advokat in kompletterande bevisning, ett rättsutlåtande av Dennis Martinsson juridisk doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, som i sin inlaga berättar att luftfartslagen är så formulerad att det kan ifrågasättas om den går att tillämpa på det Elin Ersson gjorde.

• 18 februari 2019: Fälls Elin Ersson för brott mot luftfartslagen och döms till dagsböter på totalt 3 000 kronor. Hennes advokat Tomas Fridh är inte nöjd med domen utan avser att överklaga.

8 mars 2019: Svenska dagbladet avslöjar att en politiker från Sverigedemokraterna, som satt som nämndeman i rättegången, hade kallat Elin Ersson för brottsling på sociala medier – innan han var med och dömde i målet.

14 mars 2019: Göteborgs tingsrätt stänger av nämndemannen som kallat Elin Ersson för brottsling och som sedan varit med och dömt henne i tingsrätten för brott mot luftfartslagen.

29 mars 2019: Hovrätten meddelar att rättegången ska tas om. Bedömningen är att nämndemannen varit jävig.

15 maj 2019: Tingsrätten meddelar att den jävige nämndemannen sparkas.

6 november: Den nya domen faller mot Elin Ersson med påföljden 60 dagsböter om 70 kronor.

27 november: Elin Ersson överklagar tingsrättens fällande dom till hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningsprotest

Mer i ämnet