Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen av Göteborgs tingsrätt. Nu misstänks nämndeman för jäv. Foto: TT/Privat

Nämndeman kallade Ersson för ”brottsling” – innan rättegången

Uppdaterad
Publicerad

En politiker från Sverigedemokraterna som satt som nämndeman i rättegången mot Elin Ersson kallade henne för brottsling på sociala medier – sedan var han med och dömde i målet, avslöjar Svenska Dagbladet. 

Aktivisten Elin Ersson från Göteborg, som försökte hindra ett flygplan med en man som skulle utvisas från att lyfta, dömdes till dagsböter för brott mot luftfartslagen vid Göteborgs tingsrätt för en månad sedan.  

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att en politiker från Sverigedemokraterna, som satt som nämndeman, publicerat följande inlägg på facebook innan rättegången. ”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar.” 

Nämndemannen syftade på att Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare uttryckt sympatier för Elin Erssons agerande.

Risk för jävsituation

På tingsrätten i Göteborg visste man inte om mannens kommentar i sociala medier.  

– Det här kände vi inte till. Självklart ska man inte ta ställning och sedan döma i målet. Det är så klart inte lämpligt, säger rådmannen Ida Damgaard till Svenska Dagbladet. 

Enligt en expert i processrätt finns det uppenbar risk att kommentaren kan innebära en jävsituation och att nämndemannen inte skulle varit med och dömt.  

De nya uppgifterna kan innebära att Hovrätten nu kan komma att skicka tillbaks domen till tingsrätten för en ny prövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningsprotest

Mer i ämnet