Polisen på plats utanför Landvetters flygplats. Foto: TT / Arkiv

Förundersökning inledd efter stoppad utvisning på Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning angående brott mot luftfartsförordningen har inletts efter att en kvinna vägrade sätta sig ner på ett flygplan och stoppade en utvisning till Afghanistan under måndagen. Detta meddelar Åklagarmyndigheten under fredagen, men ännu finns ingen misstänkt person.

Det var under måndagskvällen som flygplanet skulle lämna Landvetter för Istanbul. En passagerare på planet trotsade flygkaptenens uppmaning att sätta sig ned, och hindrade således planet från att lyfta.

Enligt Gudrun Romeborn, pressansvarig för grupperna bakom aktionen, ska syftet ha varit att förhindra en utvisning av en person som också befann sig på planet.

– Först och främst var det att rädda den enskilda och då är det oftast de som står närmast den individuella som inleder en sådan process, sade hon till SVT Nyheter Väst under tisdagen.

Kriminalvården beslutade då att avbryta utvisningen så att planet kunde lyfta och passageraren som vägrade sätta sig ned fördes till polisstationen på Landvetter – men ingen anmälan skrevs.

Misstänkt brott

Under fredagen meddelar Åklagarmyndigheten att en förundersökning har inletts gällande misstänkt brott mot luftfartsförordningen i samband med händelsen.

”Åklagarmyndigheten har tagit över förundersökningen från polisen om misstänkt brott mot luftfartsförordningen efter en händelse ombord på ett flygplan på Landvetters flygplats utanför Göteborg måndag den 23 juli.”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande under fredagen.

På grund av utredningens tidiga stadium lämnar inte åklagaren några kommentarer i ärendet, skriver de i pressmeddelandet. Åklagaren vill heller inte kommentera om det finns några misstänkta personer.

– Det innebär att bedömningen som görs nu är på skälig nivå, den lägre misstanken. Utredningen får visa om det finns någon misstänkt som har begått något brott, säger Robin Simonsson, kommunikatör vid Åklarmyndigheten.

Inga kommentarer

Gudrun Romeborn berättar att passageraren har en advokat och kommer inte uttala sig offentligt kring förundersökningen utan avvakta och se ifall det blir ett åtal eller ej.

Organisationerna som har stöttat aktionen, som dock beskrivs som en spontan, enskild aktion, säger att de kommer ge allt stöd till personen bakom aktionen.

– Vi avvaktar och ser vad som händer, och har ingen kommentar i övrigt angående att en förundersökning har inletts, säger Gudrun Romeborn.

Tidigare rapporterade SVT Nyheter Väst att en förundersökning hade inletts mot kvinnan som utförde aktionen. Detta stämmer inte. Det som nu utreds är om ett brott begåtts över huvud taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningsprotest

Mer i ämnet