Demonstration vid Migrationsverkets lokaler i Märsta i samband med att ett 50-tal personer skulle tvångsutvisas till Afghanistan i höstas. Foto: Anders Wiklund/TT

Tvångsutvisningar till Afghanistan ökar

Publicerad

Allt fler personer tvångsutvisas till Afghanistan samtidigt som antalet personer som frivilligt återvänder har minskat, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

2016 tvångsutvisades 24 personer till Afghanistan. Förra året var det 151 personer. Och fram till i april i år hade 100 personer tvångsutvisats, rapporterar Ekot.

– Dels så handlar det ju om att Sverige ingick i ett samförståndsavtal med Afghanistan 2016. Vi satte en återvändandesambandsman i Kabul 2017. När vi har fått arbeta med det här så har det skapats förutsättningar för ett bättre samarbetsklimat med afghanska myndigheter, säger Patrik Engström, chef vid gränspolisen, till radion.

Vad gäller personer som frivilligt har återvänt var det 2016 över 800 personer medan det hittills i år handlar om omkring 50 personer.

– När det var så många som återvände 2016 så var det personer som vill återvända. De som är kvar i Sverige är personer som inte vill återvända, säger Terje Torvik, som är verksamhetsexpert på Migrationsverket, till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.